header.home link

Danone wil 120 kantoorbanen schrappen in België

1 juni 2021

Danone wil tegen eind 2022 ongeveer 120 kantoorbanen schrappen in België. Door de transformatieplannen wordt ook dochterondernemer Alpro getroffen. Dat maakte de Franse voedingsreus vrijdag bekend. Het bedrijf telt in ons land zowat 1.800 werknemers.

Lees meer over:

Eind vorig jaar was reeds duidelijk dat er jobs dreigen te sneuvelen. Danone kondigde toen aan dat tot 2.000 administratieve functies zullen verdwijnen wereldwijd. Nu is ook de Belgische impact bekend.

"De voorgestelde wijziging van het bedrijfsmodel zoals voorgelegd aan de lokale sociale partners van Danone in België, impliceert een organisatorische transformatie die mogelijk gevolgen zou kunnen hebben voor ongeveer 120 kantoorfuncties in België tot eind 2022", klinkt het in een persbericht. Wereldwijd wil Danone ongeveer 1.850 banen snoeien. Het bedrijf telt meer dan 100.000 werknemers.

Danone is in België actief met de dochterondernemingen Alpro, Danone zuivel- en plantaardig, Danone Waters en Nutricia. Er zijn bijvoorbeeld productievestigingen in Rotselaar en in Wevelgem. Die zijn samen goed voor zowat 1.800 mensen in dienst.

Het bedrijf meldt ook dat in het kader van het transformatieplan Alpro verder zal integreren in Danone. Alpro, bekend van plantaardige zuivelinitiatieven op basis van soja, werd in 2017 onderdeel van Danone na de overname van het toenmalige Amerikaanse moederbedrijf WhiteWave Foods.

Het Franse bedrijf voegt eraan toe dat het de "sleutelrol bevestigt" van de sites in Rotselaar en Wevelgem. "De arbeiders in de productievestigingen zijn niet geïmpacteerd."

Vakbond: "Al voor 68 personen bij Alpro mogelijk een oplossing"

Alpro, met de productiesite in Wevelgem en kantoren in Gent en Zwevegem, deelt mee in de klappen. "Wij betreuren ten zeerste dat Danone snoeit in het personeel van Alpro", zegt Griet Devriese van de christelijke vakbond ACV. "Alpro maakt producten die goed verkopen. Andere divisies presteren minder goed, daardoor wordt Alpro mee in het verhaal getrokken."

Voor de 135 getroffen werknemers wordt zo veel mogelijk gezocht naar oplossingen, hetzij via interne mobiliteit, hetzij via intense begeleiding, bevestigt Devriese. "Omdat de transformatie bij Danone gespreid wordt over anderhalf jaar, is het wettelijk gezien niet verplicht om de wet-Renault op te starten. Maar er heerst op dit moment wel een sfeer à la Renault: de vakbonden worden geconsulteerd en er worden informatierondes gehouden. Het overleg om tot een sociaal plan te komen verloopt sereen en rustig, maar het blijft natuurlijk moeilijk nieuws. We zullen er alles aan doen om ook voor de 67 personen voor wie nog geen oplossing is gevonden, er een te vinden."

In totaal werken er zo'n 1.100 personen voor Alpro België, van wie ongeveer 850 op de productiesite in Wevelgem.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek