2.000 jobs op de tocht bij Danone

De Franse zuivelreus Danone gaat tot 2.000 administratieve functies schrappen, waarvan een kwart in het Parijse hoofdkantoor. Hoeveel jobs in België zullen sneuvelen, is nog niet bekend. Maar de aankondiging "zal vooral te voelen zijn in de verschillende zetels" van Danone, duidt Ann De Jaeger, communicatieverantwoordelijke in België.

23 november 2020  – Laatst bijgewerkt om 23 november 2020 15:19
Lees meer over:

Danone verwijst naar de coronacrisis, die een impact heeft op een aantal verkoopkanalen en die leidde tot hogere kosten. "We moeten onszelf opnieuw uitvinden, net zoals iedereen dat doet in zijn manier van leven, werken en consumeren", zo staat in een persbericht.

"Local first" staat centraal in de nieuwe plannen van Danone, met meer lokale autonomie en kortere beslissingslijnen. Danone wil met deze nieuwe strategie wendbaarder worden zodat onverwachte gebeurtenissen, zoals een coronacrisis, beter kunnen opgevangen worden.

Het is de bedoeling 1 miljard euro aan kosten te besparen tegen 2023 en vanaf de tweede helft van 2021 weer rendabele groei te realiseren. De kostenbesparingen moeten onder meer komen van een "eenvoudigere" organisatie. "Dit vertaalt zich in een vermindering met 1.500 tot 2.000 functies in onze lokale en wereldwijde hoofdzetels", zo luidt het. Daarnaast wil Danone meer inzetten op digitalisering in zijn fabrieken.

Van januari tot en met september realiseerde Danone een omzet van zowat 18 miljard euro, 5,4 procent minder dan een jaar eerder. Vooral de verkoop van drank in flessen leed onder de coronacrisis en de bijbehorende horecasluitingen in vele landen.

Zoals de plannen nu zijn voorgelegd, zal er vooral gesnoeid worden in functies van directie en management

Femke Buys - Vakbond ACV Voeding en Diensten

“Operationele functies zullen minder getroffen worden”

Wereldwijd heeft Danone ongeveer 100.000 werknemers in dienst. De Belgische tak telt ongeveer 600 werknemers: 450 in de fabriek in Rotselaar (Vlaams-Brabant) en 150 op de zetel in Brussel. Daarnaast werken er ongeveer 1.000 mensen voor de afdeling Alpro, aldus De Jaeger.

De impact van de herstructurering van Danone zal voor de werknemers van de vestiging in Rotselaar vermoedelijk beperkt blijven. Dat zegt Femke Buys van de vakbond ACV Voeding en Diensten. Ook bij Alpro in Wevelgem, dat sinds 2016 bij Danone hoort, zou de impact beperkt blijven.

"Zoals de plannen nu zijn voorgelegd, zal er vooral gesnoeid worden in functies van directie en management", vertelt Buys. "De operationele functies, waarvan er veel zijn in Rotselaar, zullen minder getroffen worden. De vestiging in Rotselaar is bovendien van groot strategisch belang. Er zijn recentelijk nog veel investeringen in de fabriek gedaan, en er staan ook nog een twintigtal vacatures open. Daar zullen nog steeds mensen voor gezocht worden."

Echt uitsluitsel kan er volgens Buys pas tegen februari 2021 gegeven worden. "Er wordt nu eerst nog bestudeerd hoe de nieuwe organisatie er concreet moet uitzien. Wij gaan er in de tussentijd natuurlijk alles aan doen om de impact voor de werknemers zo beperkt mogelijk te houden."

Coronacrisis hakt erop in

Eerder deze maand kondigde het Nederlandse FrieslandCampina ook al aan dat het 1.000 banen zal schrappen in Nederland, België en Duitsland. Het zuivelconcern doet dat onder druk van de directe en indirecte gevolgen van de coronapandemie.

Nog meer slecht nieuws kwam van Milcobel, dat het al van de voor de coronapandemie moeilijk had. De zuivelcoöperatie kondigde ondertussen een strategisch plan aan om een nieuwe doorstart te maken. Kostenbesparingen, een rem op de groei van de melkleveringen en extra kapitaalinbreng van de leden zijn de belangrijkste onderdelen van die nieuwe strategie. 

Bron: Belga / Boerenbusiness / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek