nieuws

Biogeitenmelkprijs stijgt naar 1 euro per kilo

nieuws

Biologische geitenboeren kunnen hun melk duurder verkopen dan voorheen. Dat meldt de Organic Goatmilk Coöperatie (OGC). Op basis van de gevoerde onderhandelingen, kan de coöperatie vanaf 1 januari 2026 een melkprijs van 1 euro per kg melk (bij 7 procent vet + eiwit, excl. btw) in het vooruitzicht stellen. “Dit is een zeer noodzakelijke stap om de producenten opnieuw goede perspectieven te bieden en om onze melkverwerkers te voorzien in een voldoende beschikbaarheid van melk”, aldus de coöperatie.

Vandaag Ruben De Keyzer
geiten

Om het vertrouwen van de geitenhouders en de liquiditeitssituatie op hun bedrijven opnieuw op peil te brengen, is de coöperatie met alle klanten in overleg gegaan over een prijsverhoging. Volgens OGC was dit de enige manier om de rendabiliteit op de boerderijen te verbeteren en de melkproductie opnieuw aan te zwengelen. Uiteindelijk vond men een akkoord voor een billijke prijsverhoging. “Gangbare geitenmelk gaat voor zo’n 68 à 70 cent per kilo, dus we zitten ruim dertig cent hoger voor biomelk”, zegt Johan Devreese, secretaris bij OGC.

Volgens OGC heeft de geitenmelksector een paar uitdagende jaren achter de rug. Geitenmelk is duurder dan koemelk, en dus is het een product dat in economisch moeilijke tijden sneller in de rekken blijft liggen. “Na de coronapandemie en sinds de start van de oorlog in Oekraïne met stijgende inflatie, volgde een moeilijke tijd voor de duurdere voeding”, meldt OGC. “De verminderde vraag naar melk verplichtte de coöperatie om tijdelijk een gedeelte van de melk af te waarderen naar gangbaar. Hierdoor kende de coöperatie twee moeilijke jaren, met een te lage melkprijs voor de geitenhouders. Dit terwijl de kosten voor de productie van biologische geitenmelk snel stegen, denk vooral aan de sterke prijsstijgingen voor biologisch krachtvoer, voor energie, voor personeel enzovoort.”

Blauwtong en pover ruwvoer deden productie dalen

Veel boerderijen moesten deze periode overbruggen met de nodige besparingen, onder andere op de aankoop van krachtvoer. Dit ging vaak ten nadele van de melkproductie. Bovendien waren er nog enkele externe factoren die stokken in de wielen staken. De minder goede kwaliteit van het ruwvoer van het voorjaar 2024 en de impact van blauwtong, versterkten de productiedaling.

Maar de sector kent ook enkele meevallers. Zo is de vraag naar biologische melk opnieuw toegenomen, zowel bij de kaasmakers als bij de producenten van babyvoeding. De tijdelijke maatregel om een deel van de melkproductie af te waarderen naar gangbaar, kan hierdoor ook weer op de schop. Sinds 15 maanden wordt alle melk opnieuw voor 100 procent als biologisch verkocht. Meer nog: waar er ooit een overaanbod was aan geitenmelk, is er door de gestegen vraag en gedaalde productie zelfs schaarste. OGC laat dan ook weten dat het haar klanten geen voldoende beschikbaarheid kan garanderen.

Biogeitenmelk in België

Volgens Devreese is de biogeitenmelksector vooral in Nederland gebaseerd. “De meeste van onze leden zijn daar ook actief”, zegt hij. “Verder hebben we tien leveranciers in Duitsland en drie biogeitenmelkleveranciers in Vlaanderen. Het is een vrij kleine sector hier. Buiten de OGC-leden heb je ook nog een drietal biogeitenmelkhouders die hun geitenmelk zelf verwerken naar kaas, zoals de Volle Maan in Sint-Lievens-Houtem, Karditsel in Lummen en ’t Reigershof in De Haan. In totaal telt Vlaanderen een zestigtal geitenboeren, bio- en gangbaar samen.”

We hebben een sterk gestegen vraag naar melk voor babyvoeding

Johan Devreese - OGC

Voor de gestegen vraag ziet Devreese twee bepalende factoren. “Enerzijds is gewone koemelk veel duurder geworden, waardoor het prijsverschil met geitenmelk nu kleiner is. Al is biogeitenmelk nog steeds dubbel zo duur. Anderzijds hebben we een sterk gestegen vraag naar melk voor babyvoeding, omdat de consument een alternatief zoekt voor koemelk. Geitenmelk is beter verteerbaar en staat qua voedingswaarde dichter bij borstvoeding.”

Recht van ’t Veld uit Duffel is Groente- en Fruitambassadeur 2025
Uitgelicht
De boerderijwinkel Recht van ’t Veld uit Duffel mag zich de 'Groente- en Fruitambassadeur 2025' noemen. In de categorie hoevewinkel liet het de Groenteschuur uit Merkplas...
27 juni 2025 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek