header.home link

CSM schrapt dertigtal banen in Aartselaar

18 december 2008
De Nederlandse producent en verdeler van bakkerijproducten CSM gaat 125 voltijdse banen schrappen in zijn fabrieken in Aartselaar en het Britse Wirral. Volgens de vakbonden gaat het voor Aartselaar om een dertigtal van de zowat 160 banen. Volgens CSM maakt de maatregel deel uit van de strategie om de efficiëntie te verhogen en zo de positie van het bedrijf als wereldwijd marktleider in bakkerijproducten te versterken. De onderneming telt zowat 8.700 werknemers in 24 landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië.
Lees meer over:
De Nederlandse producent en verdeler van bakkerijproducten CSM gaat 125 voltijdse banen schrappen in zijn fabrieken in Aartselaar en het Britse Wirral. Volgens de vakbonden gaat het voor Aartselaar om een dertigtal van de zowat 160 banen. Ze vrezen voor nog meer jobverlies. Mogelijk volgen er acties.

CSM zelf geeft geen aparte cijfers voor Aartselaar en Wirral, maar stelt in een persbericht dat "tot 30 procent van het totale personeelsbestand van beide fabrieken" bedreigd is. Yvan De Jonge van het ABVV preciseert namens het gemeenschappelijk vakbondsfront dat er in de fabriek in Aartselaar een dertigtal banen verloren zouden gaan. In Aartselaar, waar CSM bevroren bakkerijproducten vervaardigt, werken zowat 160 mensen.

De banen zullen volgens de directie geleidelijk verdwijnen, in de periode van nu tot eind 2009. Er zullen voornamelijk tijdelijke en interim-contracten worden opgezegd. CSM benadrukt de zoektocht naar ander werk voor de getroffen medewerkers te ondersteunen. Volgens CSM maakt de maatregel deel uit van de strategie om de efficiëntie te verhogen en zo de positie van het bedrijf als wereldwijd marktleider in bakkerijproducten te versterken.

De vakbonden in Aartselaar dringen aan op overleg met de directie. Zij menen dat het om een collectief ontslag gaat, maar vinden naar eigen zeggen geen gehoor. Maandag overlegt het vakbondsfront over eventuele acties. "CSM wil in eerste instantie het aantal uitzendkrachten terugdringen", zegt vakbondsman Yvan De Jonge. "Maar de werknemers zouden ook worden beoordeeld om na te gaan of ze geschikt zijn voor het werk met de nieuwe technologie die CSM wil introduceren in Aartselaar".

De Jonge wijst erop dat de meeste van de arbeiders laaggeschoold zijn en dat de vakbonden al langer tevergeefs aandringen op extra opleidingen. Hij vreest dat het aantal ontslagen nog kan oplopen indien zou blijken dat omscholing niet evident is voor sommige werknemers. "Het in gebruik nemen van nieuwe lijnen voor de productie vraagt tijd", zegt De Jonge. "Dat is niet de fout van de werknemers. Het is aan de werkgever om zo'n vernieuwing tijdig op te starten".

CSM produceert en verdeelt bakkerijproducten en ingrediënten voor ambachtelijke en industriële bakkerijen. Daarnaast maakt het producten voor de voedings-, chemische en farmaceutische industrie. De onderneming telt zowat 8.700 werknemers in 24 landen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië. Begin november maakte het bedrijf al bekend voor het einde van dit jaar 200 banen te schrappen in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten om zich tegen de recessie te wapenen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek