CRV en WUR kunnen koe fokken met 40% minder methaanuitstoot

nieuws

Een innovatief fokprogramma van Coöperatie Rundvee Verbetering (CRV) en Wageningen University & Research (WUR) maakt het mogelijk om melkkoeien binnen 25 jaar tot 40 procent minder methaan te laten uitstoten. “Dankzij het DNA-profiel kunnen we inschatten hoeveel methaan een koe en haar nakomelingen zullen uitstoten. Met gerichte fokstrategieën verlagen veehouders stap voor stap de uitstoot, zonder in te boeten op de prestaties van hun veestapel”, duidt Yvette de Haas, programmaleider bij WUR. 

1 april 2025 Jozefien Verstraete
Lees meer over:
koeien methaan

CRV, de coöperatie die zich in Nederland en Vlaanderen inzet voor veeverbetering, werkt samen met WUR en zuivelcoöperatie FrieslandCampina aan een programma waarin koeien gefokt kunnen worden die van nature minder methaan uitstoten. Na vijf jaar onderzoek onthullen de resultaten dat in 2050 een reductie van 40 procent methaan per kilogram melk mogelijk is ten opzichte van 2018. 

Deze genetische vooruitgang is blijvend en cumulatief met elke generatie

CRV

Uit het onderzoek blijkt dat koeien sterk verschillen in methaanuitstoot. Bij sommige dieren loopt het verschil op tot tien procent van de totale uitstoot. Een belangrijk deel van deze verschillen is erfelijk. “Aan de hand van een DNA-profiel kunnen we voorspellen wat de methaanuitstoot van een koe en de nakomelingen van een stier zal zijn”, duidt De Haas. “Door doelgericht de juiste stieren en koeien te selecteren, kunnen veehouders voortaan de methaanuitstoot verlagen, terwijl ze tegelijkertijd de melkproductie verhogen, zonder nadelige gevolgen voor gezondheid en levensduur van de koe.” Omdat de genetische vooruitgang van generatie op generatie wordt doorgegeven, is deze blijvend en cumulatief met elke generatie. 

Kennis wereldwijd delen 

De opgedane kennis wordt proactief internationaal gedeeld, zodat boeren en partners wereldwijd kunnen samenwerken aan de vermindering van methaanuitstoot. "Met deze aanpak helpen we melkveehouders wereldwijd om een actieve rol te spelen in de verduurzaming van de sector”, verteld Tjebbe Huybrechts van CRV. “Wij kennen de koe van binnenuit. Door simpelweg te kiezen voor de juiste genetica, kunnen veehouders structureel bijdragen aan een lagere klimaatimpact. We kunnen het effect van deze innovatie zo groot mogelijk maken door samenwerking in de zuivelketen, met partners die willen bijdragen aan een duurzame toekomst voor de melkveehouderij en de bedrijven van onze leden." 

Impact op klimaatverandering 

De rundveehouderij speelt een belangrijke rol in zowel de uitstoot van stikstof als van methaan. Deze laatste is een broeikasgas dat ruim 28 keer krachtiger is dan CO2, en draagt daarmee fors bij aan de opwarming van de aarde. Omdat het methaan veel sneller afbreekt dan CO2, heeft het beperken van de uitstoot al op korte termijn effect. Precies daarom heeft methaanreductie een grote impact in de strijd tegen klimaatverandering. 

 In de Vlaamse land- en tuinbouw zijn verteringsprocessen bij herkauwers (69%) naast emissies ten gevolge van mestopslag (31%) de voornaamste methaanemissiebron. In het Vlaams energie- en klimaatplan 2021-2030 is de doelstelling geformuleerd om de methaanemissie via pensvertering (enterische emissies) te reduceren met 24 procent tegen 2030 tegenover 2021.  Methaan reduceren bij koeien kan op drie niveau’s: via veevoeding, bedrijfsmanagement en genetica.

WUR: Methaanreductie hapert door kosten en concurrerende duurzaamheidsdoelen
Uitgelicht
Het reduceren van methaanemissie uit pensfermentatie blijft een lastig vraagstuk. Uit een enquête van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat veehouders vooral t...
31 maart 2025 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek