Coöperatief ondernemen in de praktijk: vijf vragen aan BelOrta
Reeks CoöperatiesSamenwerkingen spelen een steeds grotere rol in de landbouw- en voedingssector. BelOrta, een coöperatieve voor groenten- en fruit, neemt hierin een voortrekkersrol. Van, voor en door telers, biedt de coöperatie met hoofdzetel in Sint-Katelijne-Waver en meerdere vestigingen, niet alleen een verkoopplatform, maar werkt ze ook actief aan innovatie en duurzaamheid en de ondersteuning van haar telers-producenten. BelOrta is daarmee een voorbeeld van coöperatief ondernemerschap in de groente- en fruitsector.
In 2025 heeft de VN het Internationale Jaar van de Coöperaties uitgeroepen. Dit jaar draait om het belang van coöperaties: organisaties waarbij leden samenkomen om gezamenlijke doelen te bereiken. Coöperaties komen in veel verschillende sectoren voor, zoals landbouw, energie en zorg, en helpen om dingen duurzamer, eerlijker en efficiënter te maken. In Vlaanderen spelen coöperaties een grote rol in het samenwerken tussen boeren, consumenten en andere partijen. In deze artikelenreeks kijken we naar hoe coöperaties werken, wat ze opleveren en welke uitdagingen ze tegenkomen in Vlaanderen.
Als één van de grootste coöperaties in België heeft BelOrta de afgelopen decennia bewezen dat de combinatie van coöperatieve principes met een focus op duurzaamheid en innovatie cruciaal is voor de toekomst van de sector. Sabine Devreese, Manager Divisie Groenten bij BelOrta, vertelt meer over de werking van de coöperatie, de uitdagingen, en de visie op de toekomst.
1. Hoe draagt BelOrta bij aan de duurzaamheid van de groente- en fruitsector?
BelOrta heeft een uitgebreid duurzaamheidsbeleid dat gebaseerd is op de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. Het beleid richt zich op vier pijlers: partnerschap met de aangesloten telers, het verkleinen van de ecologische voetafdruk, mens en maatschappij, en natuurlijke en gezonde producten. BelOrta streeft ernaar om gezonde, lekkere, verse en lokale groenten en fruit op een duurzame wijze van het veld of de serre tot op het bord van de consument te brengen. Dit is in lijn met de EU Green Deal voor gezonde, veilige en duurzame voeding.
Duurzaamheid is dus een centraal thema binnen BelOrta, zowel in de productie als in de samenwerking tussen leden. “Onze leden zoeken voortdurend naar manieren om de milieu-impact van hun productie te verminderen”, vertelt Devreese. “We ondersteunen hen met kennis, advies en innovatieve technologieën die zowel de efficiëntie verhogen als de ecologische voetafdruk verkleinen.” Duurzaamheid is voor BelOrta geen abstract begrip, het is een dagelijkse praktijk.
Onze leden zoeken voortdurend naar manieren om de milieu-impact van hun productie te verminderen
2. Welke voordelen biedt het coöperatieve model voor de leden van BelOrta?
Het coöperatieve model biedt de leden tal van voordelen, zoals gezamenlijke inkoop, schaalvoordelen, betalingzekerheid en een sterkere onderhandelingspositie. “Onze leden hebben niet alleen toegang tot een breed netwerk en gedeelde kennis, maar ze zitten ook zelf aan het stuur. Het bestuur van de coöperatie bestaat uit 20 actieve telers die de stem van alle telers vertegenwoordigen”, legt Devreese uit. “Dit maakt BelOrta meer dan een ‘veiling‘, het is een echte samenwerking.” Via de coöperatie hebben leden toegang tot een breed netwerk van afnemers voor de afzet van hun producten. Dit gaat van supermarkten tot groothandels, foodservice, zowel in binnen- als buitenland.
3. Wat zijn de grootste uitdagingen voor BelOrta in de huidige markt?
De groenten- en fruitsector staat voor verschillende uitdagingen, van schommelende prijzen tot de effecten van klimaatverandering. “We moeten voortdurend inspelen op marktdynamieken die vaak moeilijk te voorspellen zijn”, zegt Devreese. “Daarnaast heeft klimaatverandering steeds meer invloed op de manier waarop onze telers produceren. We stimuleren onze leden om hun teeltmethoden aan te passen en investeren in technologieën die de duurzaamheid van het productieproces verhogen. De doelstelling van de coöperatie is elke dag de beste prijs uit de markt te halen voor onze telers om hun rendement te versterken.” De coöperatie biedt ook een platform voor het delen van ervaringen en best practices.
Klimaatverandering heeft steeds meer invloed op de manier waarop onze telers produceren. We stimuleren onze leden om hun teeltmethoden aan te passen en investeren in technologieën die de duurzaamheid van het productieproces verhogen
4. Hoe stimuleert BelOrta innovatie binnen de sector?
Innovatie is een sleutelfactor voor de toekomst van de groenten- en fruitsector. “Onze telers investeren in nieuwe rassen, nieuwe technieken, van drones voor precisielandbouw tot nieuwe methoden voor het behouden van versheid en kwaliteit van groenten en fruit”, vertelt Devreese. “Vanuit de coöperatie zijn we ook steeds op zoek naar nieuwe of vernieuwde producten, betere rassen en nieuwe verpakkingsconcepten.” Daarnaast leggen ze nadruk op digitalisering, zodat leden beter inzicht krijgen in hun bedrijfsvoering en marktkansen.
5. Wat zijn de toekomstplannen van BelOrta?
BelOrta richt zich op het verder versterken van de samenwerking tussen de telers en het stimuleren van de betrokkenheid van onze telers. “Daarnaast blijven we ons netwerk van afnemers en kopers uitbreiden, zodat onze leden verzekerd zijn van een stabiele afzetmarkt”, besluit Devreese. “We willen relevant blijven in de markt en dat wil zeggen dat we vooruit denken in functie van de toekomstige marktontwikkelingen en ons daar als cöoperatie aan aanpassen.”
We willen relevant blijven in de markt en dat wil zeggen dat we vooruit denken in functie van de toekomstige marktontwikkelingen en ons daar als cöoperatie aan aanpassen
De meerwaarde van BelOrta als coöperatie
BelOrta bewijst dat coöperatief ondernemerschap in de groenten- en fruitsector bijdraagt aan duurzaamheid en innovatie. Voor de leden betekent dit niet alleen een gedeelde verantwoordelijkheid, maar ook gedeeld succes. Door in te zetten op samenwerking, technologie en duurzaamheid, biedt BelOrta een model dat kan bijdragen aan de toekomst van de landbouwsector. De coöperatie blijft innoveren en biedt haar leden stabiliteit én groeikansen.