Colruyt moet binnenkort verder zonder ‘Eco-score’

nieuws

De term Eco-score is te misleidend en moet worden geschrapt. IFOAM, de wereldwijde koepelorganisatie van de biologische landbouw- en voedingssector, bereikte hierover op 4 juni een akkoord met onder andere Yuka en het Franse agentschap ADEME die het label hebben gelanceerd. “Op dit moment hebben we nog geen stappen ondernomen om de Eco-score aan te passen”, klinkt het bij Colruyt.

7 juni 2024 Yer Hanssens
Eco score skyr

Verwarrend gebruik van ‘eco’

In januari 2023 spanden IFOAM Organics Europe en IFOAM France een rechtszaak aan tegen de ‘Eco-score’ omwille van het misleidende voorvoegsel ‘eco’. In artikel 30 van de EU-verordening van 2018 inzake de biologische productie en de etikettering van biologische producten wordt beschreven dat de termen 'bio' en 'eco' verboden zijn als ze “de consument of gebruiker kunnen misleiden”.

Charles Pernin (IFOAM France) verduidelijkt aan de Europese nieuwssite Euractiv: “In verschillende Europese talen is ‘eco’ een synoniem van ‘bio’. Er was dus risico op verwarring met het officiële label voor biologische landbouw.” Na een juridische bemiddeling bereikten de partijen een overeenkomst waarbij de naam van de milieu-impactindicator wordt ingetrokken.

Het gaat enkel over de naam van het label. Het gebruik van de duurzaamheidsclassificering staat niet ter discussie

Veerle Poppe - Eco-score expert Colruyt Group

Adieu groen blaadje?

“We willen benadrukken dat het enkel over de naam van het label gaat. Het gebruik van de duurzaamheidsclassificering staat niet ter discussie”, legt Veerle Poppe uit. Zij is Eco-score expert bij Colruyt Group. “Wij staan honderd procent achter deze methode van ecolabelling.” Maar of de supermarktketen ook zal meegaan in een nieuwe naam, kon ze nog niet zeggen.

Het label kwam tot stand binnen het duurzaam etiketteringskader van de Europese Farm-to-Forkstrategie. Een groen blaadje moet de A- tot E-waardering van de Nutri-Score onderscheiden. De Eco-score toont aan hoe goed een product scoort op vlak van duurzaamheid en wordt gebaseerd op ecologische indicatoren zoals de uitstoot van broeikasgassen, verlies van biodiversiteit en toxiciteit. De criteria werden samengesteld door ADEME, het Frans agentschap voor milieu en energiebeheer, maar kregen al heel wat kritiek. De criteria zouden niet ver genoeg gaan, noch alle belangrijke aspecten meenemen.

Of toch liever niet: “Vertrouwen is groot”

Volgens Poppe herkent ondertussen de helft van de Colruyt-klanten het groene blaadje en heeft het label een trust-rate van 72 procent. “Het vertrouwen van de consument in zo’n score is de eerste belangrijke voorwaarde om impact te kunnen hebben.” Ze voegt toe dat ook alle data waarop de Eco-score gebaseerd is, vrij toegankelijk zijn via de Collect&Go-website.

Bovendien gebruikt Colruyt de Eco-score in haar Loyalty-programma. Klanten sparen via de Xtra-app punten wanneer ze A- of B-producten kopen. Het verzamelde krediet kunnen ze later inzetten om sociale of ecologische projecten, zoals het aanplanten van bloemenweides, te steunen. “Dit is een manier om de consument extra te stimuleren om naar die gedragsverandering te gaan”, accentueert Poppe. Bij Colruyt zien ze hun groene blaadje dus niet graag verdwijnen.

Rekenmethode Nutri-Score wordt verstrengd
Uitgelicht
De rekenmethode om de Nutri-Score van een product te bepalen, wordt vanaf 1 januari strenger. In het totaal zullen 40 procent van alle producten impact ondervinden van de nieu...
28 december 2023 Lees meer

Bron: Euractiv | Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek