Code Rood blokkeert Cargill: “Protest tegen multinationals en onrecht in de landbouw”
nieuwsAfgelopen weekend voerde Code Rood, het actieplatform voor burgerlijke ongehoorzaamheid, actie tegen voedingsreus Cargill. De activisten blokkeerden zaterdag de Gentse haven en organiseerden zondag een betoging in Mechelen om de aandacht te vestigen op de macht van multinationals in de landbouw en de schadelijke gevolgen voor boeren, consumenten en het klimaat. VILT stuurde zijn stagiair mee in het spoor van de activisten.
Blokkade in de Gentse haven
Op zaterdagochtend verzamelden zo’n 1.400 activisten zich in de Gentse haven om de activiteiten van Cargill te verstoren. De organisatie beschuldigt Cargill, één van de grootste landbouwconcerns ter wereld, van het onderbetalen van boeren, het in stand houden van monoculturen en het manipuleren van voedselprijzen door graanvoorraden achter te houden.
Door op verschillende toegangswegen de doorgang te blokkeren, slaagde Code Rood erin de site van Cargill stil te leggen. “Wij willen een maatschappij waarin burgers en landbouwers samen beslissen over wat en hoe er geproduceerd wordt. Cargill en andere multinationals zetten boeren onder druk en spelen met de voedselvoorziening puur voor winst”, aldus een woordvoerder van de organisatie.
Ondanks de massale aanwezigheid van de politie en een aantal incidenten, verliep de actie grotendeels zoals gepland. Rond 16u verlieten de actievoerders collectief de site. Ongeveer 100 mensen werden bestuurlijk aangehouden, met nog enkele tientallen arrestaties die volgden.
Steun aan landbouwers
De solidariteit met boeren was één van de belangrijkste doelen van de actie. “Het afgelopen jaar hebben landbouwers massaal geprotesteerd tegen de huidige landbouwpolitiek. Ze krijgen steeds minder betaald, terwijl grote agrobedrijven recordwinsten boeken”, zegt de woordvoerder van Code Rood.
De cijfers zijn volgens Code Rood treffend: in 2024 draaide Cargill een omzet van 160 miljard dollar, terwijl de Cargill-MacMillan familie twee miljard dollar in dividenden uitkeerde. Tegelijkertijd leeft 20 procent van de Waalse landbouwers onder de armoede grens, een schrijnende tegenstelling, zo benadrukken de activisten.
Boerenbond reageerde kritisch en laat weten dat zij niet betrokken waren bij de actie. “Wij geloven in het zoeken naar oplossingen aan tafel, via dialoog. We staan niet achter de actie van afgelopen weekend”, aldus Tessa De prins, woordvoerder van Boerenbond. Ook ABS, het Algemeen Boerensyndicaat, neemt afstand: “We geven Code Rood niet meer aandacht dan dit. Dezelfde mensen die betrokken waren bij de vroegere klimaatmarsen zitten achter deze actie, maar op een agressieve manier.”
Voedsel Anders steunt de politieke boodschap van Code Rood wel. "We betuigen steun aan alle boeren die meer autonoom willen werken, los van de agro-industrie. We staan achter het opkomen voor ons leefmilieu, de autonomie van boeren en voedselsoevereiniteit. We betreuren het dat enkelingen materiële schade hebben veroorzaakt en keuren dit ten stelligste af."
Protest in Mechelen
Op zondag trok Code Rood naar Mechelen, waar Cargill zijn Belgische hoofdzetel heeft. Ditmaal richtten de protesten zich niet alleen tegen de agro-industrie, maar ook tegen het aangekondigde banenverlies bij het bedrijf. Cargill wil wereldwijd vijf procent van zijn personeel ontslaan, wat in België neerkomt op 164 banen.
De betoging verliep rustig en zonder incidenten. Daarna trokken de activisten naar Brussel voor een bijeenkomst over de verbinding tussen boerenstrijd, sociale strijd en ecologische strijd.
Een duidelijk signaal
Code Rood kijkt tevreden terug op het actieweekend. “We hebben de werkzaamheden bij Cargill een hele dag stilgelegd en andere industriële sites werden uit voorzorg platgelegd. We hebben een duidelijk signaal afgegeven naar de agro-industrie en beleidsmakers dat het huidige voedselsysteem ten koste gaat van landbouwers, consumenten, arbeiders en het klimaat.”
Cargill zelf weigerde te reageren.
Met deze actie voegen de actievoerders van Code Rood Cargill toe aan een lijst van doelwitten in hun strijd tegen wat zij beschouwen als destructieve industrieën. Eerder richtte de organisatie haar pijlen op de fossiele energie- en luchtvaartsector.
Beeld: Lize Dieltjens