Ciolos: "Landbouwbeleid van EU is onmisbaar voor groei"

Het Europees landbouwbeleid is onmisbaar voor economische én ecologische groei in de Europese Unie. Dat heeft EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos maandag gezegd in de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Ciolos sprak er over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).
13 april 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:11
Lees meer over:

Het Europees landbouwbeleid is onmisbaar voor economische én ecologische groei in de Europese Unie. Dat heeft EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos maandag gezegd in de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Ciolos sprak er over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Het debat over de middelen volgt later.

In zijn toespraak heeft Ciolos een reeks vragen voorgelegd over de problemen rond voedselbevoorrading, de werkgelegenheid in plattelandsgebieden, het duurzame beheer van natuurlijke hulpbronnen, de schommeling van de prijzen, het maatschappelijk draagvlak voor steun, het evenwicht van de voedselketen en het concurrentievermogen van de Europese landbouw.

Tegelijk stelde de eurocommissaris voor Landbouw dat het landbouwbeleid meer rekening moet houden met de diversiteit in de lidstaten, zonder dat dit mag leiden tot het hernationaliseren van het beleid.

De laatste jaren zijn er ingrijpende veranderingen doorgevoerd. Vooral de 'mid term review' van 2003 en de 'gezondheidscontrole' van het GLB in 2008 moesten de landbouwsector moderniseren en marktgerichter maken.

Ciolos’ stelling dat het GLB onmisbaar is voor de Europese economie is opmerkelijk, omdat het GLB niet werd genoemd in de EU 2020-strategie van de Europese Commissie voor een duurzame, concurrerende economie.

Ciolos lanceerde er ook een publiek debat over het Europees landbouwbeleid na 2013. Hij hoopt op die manier Europese burgers meer te betrekken bij het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Betrokkenen, dus niet alleen landbouwers maar ook bijvoorbeeld milieu- en dierenwelzijnsorganisaties, worden uitgenodigd om hun opvatting over het EU-landbouwbeleid kenbaar te maken via een speciale website ec.europa.eu/agriculture/cap-debate. Dat kan tot juni dit jaar.

De Europese Commissie organiseert medio juli een conferentie naar aanleiding van het publieke debat. Dat moet input opleveren voor voorstellen over het landbouwbeleid na 2013, waarmee Ciolos nog eind dit jaar wil komen. Het publieke debat staat in het teken van de EU 2020-strategie, waarin zaken als innovatie, energie en klimaat centraal staan. 

Bron: Agrarasch Dagblad/Agriholland

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek