header.home link

Checklist voor consumenten die met eigen verpakking gaan shoppen

3 juni 2022

Steeds meer consumenten doen hun boodschappen bij de supermarkt, slager of bakker met hun eigen glazen potjes of katoenen tasjes. Omdat die aan een aantal voorwaarden moeten voldoen, lanceert het federaal voedselagentschap FAVV een campagne.

Lees meer over:
supermarkt-hamsteren-retail-1250

Verpakkingsvrij winkelen kan in principe overal en steeds meer mensen nemen hun eigen glazen of plastic potten, bijenwasdoeken, papieren of katoenen zakjes mee wanneer ze hun boodschappen doen. FAVV heeft een checklist opgesteld met voorwaarden waaraan de verpakkingen moeten voldoen.

Ten eerste moet de verpakking proper zijn, om de voedselveiligheid van de producten te garanderen. Maar daarnaast moeten de verpakkingen ook bestemd zijn om voedsel in te verpakken. "Een plastic zak die je kreeg bij de aankoop van je schoenen is niet geschikt, de plastic fles van een wasverzachter evenmin", zegt woordvoerder Hélène Bonte. Of een verpakking geschikt is, wordt meest al aangeduid met een labeltje met een glas en een vork op de verpakking. 

Ten slotte moet de verpakking ook geschikt zijn voor het soort voedsel dat erin verpakt zal worden. "Zure voedingsmiddelen, zoals een gerecht met tomatensaus, worden bijvoorbeeld beter niet meegenomen in een aluminium verpakking, omdat een chemische reactie kan optreden", klinkt het. 

verpakkingsvrijsupermarktboodschap-1250

Eigen verantwoordelijkheid

FAVV wijst er ook op dat het gebruiken van een eigen verpakking op eigen risico is. De winkeleigenaar heeft ook altijd het recht om een verpakking te weigeren als die niet aan de voorwaarden voldoet, om de gezondheid van iedere klant in de winkel te beschermen. 

"Ook supermarkten merken dat de consument steeds meer op zoek is naar meer duurzame verpakkingen. Ze moedigen dit aan door zelf duurzame zakjes of tasjes aan te bieden die de consument kan hergebruiken. Wij zijn blij dat het FAVV met deze campagne duidelijk maakt waaraan de verpakkingen die de consument zelf meeneemt, moeten voldoen", zegt Nathalie De Greve, directeur van de Duurzaamheid Handelsfederatie Comeos.

Ook consumentenorganisatie Test Aankoop sluit zich hierbij aan. “Het kopen van voeding in bulk door middel van herbruikbare verpakkingen is voor veel consumenten een manier om bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Door bovendien enkel te kopen wat men echt nodig heeft, wordt er veel minder voedsel weggegooid”, aldus woordvoerder Simon November.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek