CD&V, sp.a en N-VA hebben Vlaams regeerakkoord

De onderhandelaars van CD&V, sp.a en N-VA zijn het woensdagnacht eens geraakt over een Vlaams regeerakkoord. Dat maakte formateur Kris Peeters (CD&V) rond 1.45 uur bekend. Zoals over de inhoud als over het budgettaire kader zijn de drie partijen het eens. Donderdagnamiddag zal meer uitleg gegeven worden op een persconferentie.
9 juli 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

De onderhandelaars van CD&V, sp.a en N-VA zijn het woensdagnacht eens geraakt over een Vlaams regeerakkoord. Dat maakte formateur Kris Peeters (CD&V) rond 1.45 uur bekend. Zoals over de inhoud als over het budgettaire kader zijn de drie partijen het eens. Donderdagnamiddag zal meer uitleg gegeven worden op een persconferentie.

Nadat eerst de partijvoorzitters woensdagavond urenlang rond de tafel zaten raakten de voltallige delegaties het na ruim twee uur vergaderen eens over het zowel inhoud als begroting. Uit de formateursnota is uiteindelijk nauwelijks iets gesneuveld. Vlaanderen zal dit jaar en de eerstvolgende jaren fors moeten besparen.

Er is een inspanning van zowat twee miljard euro nodig om de begroting uiteindelijk in 2011 terug in evenwicht te krijgen. Bespaard wordt er onder meer door een forse beperking van de jobkorting tot de laagste inkomens en door een efficiëntiewinst in het overheidsapparaat. Na 2011 ontstaat er opnieuw ruimte om in te vullen "met een nieuw sociaal beleid", zei Peeters. Er komen dus op termijn een Vlaamse kinderbijslag, extra schooltoelages en een aanvullende hospitalisatieverzekering.

Het akkoord bevat volgens Peeters nieuwe accenten die "Vlaanderen na de crisis de positie moeten geven die het verdient, zowel op economisch, sociaal als ecologisch vlak". De precieze inhoud van het akkoord wordt donderdagnamiddag voorgesteld. Over het verdelen van de portefeuilles wordt de komende uren en dagen gesproken. Wellicht vrijdag houden de drie partijen hun congres. Dan kunnen de nieuwe Vlaamse ministers begin volgende week de eed afleggen.

Formateur Peeters meent dat de drie partijen zich voldoende in het akkoord kunnen vinden. "Er zijn goede afspraken gemaakt waar ieder zijn schouders onder kan zetten", zei hij. De verschillende delegaties spraken woensdagnacht van een "evenwichtig" akkoord.

"Ik ben heel tevreden. Het is een goed akkoord met veel eten en drinken", zo zei sp.a-voorzitster Caroline Gennez. Ze benadrukt dat de volgende Vlaamse regering een "investeringsregering" wordt die onder meer inzet op job- en inkomenszekerheid voor de mensen. Tegelijk geeft Gennez toe dat de volgende Vlaamse regering ook een besparingsregering wordt. "We zullen allemaal de tering naar de nering moeten zetten, maar het wordt toch een regering van de hoop die keuzes durft te maken".

N-VA-onderhandelaar Jan Peumans sprak achteraf van een "zeer evenwichtig akkoord" waarbij de N-VA volgens Peumans niet alleen heeft gewogen op het "maximaal invullen van de eigen Vlaamse bevoegdheden", maar ook op dossiers als mobiliteit, openbare werken, leefmilieu en plattelandsbeleid.

Ook volgens CD&V-voorzitster Marianne Thyssen is het akkoord "evenwichtig". Zo wordt er wel ingezet op innovatie en welvaartcreatie, maar is er ook voor gezorgd dat "mensen die het moeilijk hebben worden meegetrokken". Thyssen geeft toe dat de Vlaamse regering de komende jaren "de tering naar de nerig zal moeten zetten", maar benadrukt dat er wel geld voorzien wordt voor zaken zoals de ouderenzorg, de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg en de Vlaamse kinderbijslag. Hoeveel die bijslag zal bedragen, moet volgens Thyssen nog "verder uitgewerkt worden".

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek