VLAIO-topman Mark Andries moet waken over uitvoering landbouwakkoord

De Vlaamse regering heeft Mark Andries aangeduid als "procesbegeleider" voor de globale coördinatie van het landbouwakkoord dat de regering vorige week heeft gesloten met de drie landbouworganisaties. “Mijn taak bestaat erin om erover te waken dat er zo spoedig mogelijk wordt uitgevoerd wat er is afgesproken”, vertelt Andries in een gesprek met VILT.

26 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 26 februari 2024 19:56 Griet Lemaire
Lees meer over:
Mark Andries_Vlaams parlement

Mark Andries staat sinds 2019 aan het hoofd van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), het aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor ondernemers. Hij werd onlangs nog bekroond tot overheidsmanager van het jaar 2023. De jury noemde hem onder meer een bruggenbouwer die actief op zoek gaat naar verbinding tussen politiek, middenveld, kennisinstellingen, sectororganisaties, speerpuntclusters en administratie. Ook zijn niet-aflatende zoektocht naar pragmatische oplossingen en zijn rol als bemiddelaar werden toen geprezen.

Die kwaliteiten zal hij ongetwijfeld kunnen gebruiken als procesbegeleider van het landbouwakkoord dat de Vlaamse regering een week geleden bereikte met de landbouworganisaties Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en Groene Kring over een aantal maatregelen die tegemoet moeten komen aan de verzuchtingen van de landbouwers. 

Gepolst naar zijn rol als procesbegeleider vertelt Andries dat hij vooral moet waken over de uitvoering van het akkoord. “De afspraken zijn wat ze zijn, het is niet mijn rol om aan de inhoud te beginnen sleutelen”, klinkt het. “Het is de bedoeling om zo spoedig mogelijk te starten met de uitvoering van wat is afgesproken. Ik coördineer het proces en zal ook rapporteren aan de regering. Ik reken daarbij op de expertise van de collega’s van verschillende overheidsdiensten, zoals het Agentschap Landbouw en Zeevisserij en het Departement Omgeving, maar er zijn ook zaken die op een ander beleidsniveau spelen, zoals buitenlands beleid.”

Landbouwers zijn in de eerste plaats ondernemers en dus zijn ze de doelgroep waar ik voor werk

Mark Andries - Administrateur-generaal VLAIO

Een termijn voor zijn aanstelling is niet meteen meegegeven. “In het akkoord zitten zaken die op heel korte termijn aangepakt moeten worden, maar ook zaken op de iets langere termijn. Ik ga ervan uit dat de opdracht pas stopt als die ook tot een goed einde zijn gekomen”, stelt Andries. Dat betekent dat zijn opdracht ook over de verkiezingen zal getild worden, al kan de nieuwe Vlaamse regering daar altijd anders over beslissen.

Mark Andries is ook N-VA-bestuurslid in Borgerhout. Of dat voor geen onmogelijke spreidstand zal zorgen aangezien die partij sterk wordt geviseerd door de landbouwers? “Ik ga ervan uit dat er vertrouwen is van alle partijen in de Vlaamse regering”, antwoordt de VLAIO-topman. “Ik werk uitstekend samen met mijn voogdijminister Jo Brouns (cd&v, red.). Ik hoorde hem vorige week nog via de telefoon en hij klonk alvast enthousiast over mijn aanstelling.” Ook Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens liet zich op X al enthousiast uit over de aanstelling van Andries.

Als administrateur-generaal van het Agentschap Innoveren & Ondernemen zegt Andries voldoende affiniteit te hebben met land- en tuinbouw om de opdracht tot een goed einde te brengen. “Landbouwers zijn in de eerste plaats ondernemers en dus zijn ze de doelgroep waar ik voor werk”, stelt hij. “Innovatie is heel belangrijk in mijn agentschap. Zo financieren we bijvoorbeeld landbouwtrajecten. Dat is een projecttype waarbij kennisinstellingen middelen krijgen om onderzoek te doen op vraag van land- en tuinbouwers. Bij deze innovatie staat samenwerking van dag één centraal. Dat levert heel mooie resultaten op. Zeker voor de milieu-uitdagingen waar de landbouw voor staat, kan zo’n traject heel wat bieden.” Daarnaast wijst hij erop dat er ook affiniteit is met landbouw via het voedsel op zijn bord. “Iedereen zou er op die manier voeling mee moeten hebben.”

Hoe concreet is het landbouwakkoord en wat houdt het in?
Uitgelicht
Donderdag werd tussen de Vlaamse regering en de landbouworganisaties een compromis bereikt dat "tegemoetkomt aan de verzuchtingen van de landbouwers", aldus minister-president...
16 februari 2024 Lees meer

Beeld: Vlaams Parlement

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek