Britse zuivelproducenten voelen zich uitgemolken

Bijna één op tien Britse zuivelproducenten denkt tegen 2025 te stoppen met melkproductie. Dat blijkt uit een bevraging van de Britse National Farmers Union (NFU). De stijgende energie- en voederprijzen hakken zwaar in op de sector. Ook de inflatie, onzekere markt, strenge regelgeving en het tekort aan arbeidskrachten spelen mee. 

24 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 24 augustus 2023 20:43
Lees meer over:

Een Brits veebedrijf dat vandaag en morgen in regel wil zijn, moet veelal forse investeringen doen. Vooral kleinere spelers aarzelen om zich hieraan te wagen. De markt biedt hun onvoldoende zekerheid of de investeringen nog zullen renderen. 

Daarom vraagt de Britse landbouwunie NFU aan de regering om haar subsidieregelgeving inzake drijfmestverwerking te versoepelen. Nu komen veel bedrijven niet in aanmerking voor deze financiële steun. De NFU vraagt ook om andere financiële stimulansen te voorzien zodat landbouwers niet enkel ecologisch, maar ook economisch duurzaam kunnen werken. 

Volgens zuiveldeskundige Michael Oakes van NFU is er sprake van een vertrouwenscrisis bij Britse zuivelboeren. Volgens Oakes moet er een nieuwe regelgeving komen voor meer “eerlijke en transparante productieketens.”

Ook het vinden van werkkrachten is een probleem. Ongeveer driekwart van de bevraagden ziet een gebrek aan mankracht als een groot obstakel voor de groei van hun bedrijf. 

Toch denkt Oakes dat er wel degelijk een toekomst is voor de Britse melkveehouderij. “De vraag naar Brits zuivel stijgt. We weten dat we op de lange termijn voor een mooie toekomst staan. Als we willen blijven inzetten op voeding van hoge kwaliteit, is het belangrijk dat de regering blijft werken aan een faire regelgeving.” 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek