Demonstrerende boeren in Antwerpen eisen gelijke berechting industrie en landbouw

Zo’n 700 boeren hebben vrijdag geprotesteerd op de site Spoor Oost in Antwerpen. Het was de eerste grootschalige actie van kersverse protestorganisatie Farmers Defence Force (FDF). De organisatie had symbolisch gekozen voor de Scheldestad, de stad die de rode loper uitlegde voor de ethaankraker van Ineos. De boeren stellen dat de landbouw in de huidige PAS-plannen gediscrimineerd wordt ten opzichte van de industrie. Door de huidige stikstofplannen zien de demonstranten hun toekomst somber in. Antwerpen-burgemeester Bart De Wever, die niet aanwezig was op de de demonstratie, liet in de media weten dat het nieuw stikstofdecreet juist toekomst en rechtszekerheid wil garanderen voor de boeren.

18 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 20 augustus 2023 23:30
Lees meer over:
FDF_Antwerpen_protest

Vanuit drie verzamelpunten in Antwerpen kwamen vrijdagochtend honderden tractoren binnengedruppeld op Spoor Oost in Antwerpen, een locatie die door de autoriteiten was aangewezen als protestlocatie. “We hadden eigenlijk rond het stadhuis willen samenkomen, de plaats waar Bart De Wever zetelt, maar dat was niet mogelijk omdat de Bollekesfeesten daar plaatsvonden”, vertelt FDF-voorzitter Bart Dickens. De Antwerpse voorzitter van NV-A is volgens Dickens en de FDF-leden het brein achter het stikstofakkoord.

Dickens_FDF_Antwerpen_protest

Veel media-aandacht in komkommertijd

Niet alleen de locatie was symbolisch gekozen, ook over het tijdstip was nagedacht. “In augustus gebeurt er niet veel en is het komkommertijd. Grote kans dat we de nodige media-aandacht kunnen halen”, klonk het op voorhand. De actievoerders sloegen de bal niet mis. Dickens startte zijn dag met een interview op Radio 1, om daarna doorheen de dag andere regionale en nationale media te woord te staan. “De aanwezigen hier hoeven we niet overtuigen. Het grote publiek moet geïnformeerd worden over het onheil dat hen te wachten staat als de voedselvoorziening in gevaar komt door het wegpesten van de boeren.”

De FDF-voorman vindt dat andere landbouworganisaties te slap reageren op het PAS-voorstel dat volgens hem gebaseerd is op onjuiste cijfers en in zijn geheel terug naar de tekentafel moet. "In tegenstelling tot Boerenbond gaat het hier om een initiatief van puur landbouwers, niet van andere spelers in de sector", vertelt hij over FDF. "Wij hebben geen politieke ambities en zijn ook niet partijgebonden. Maar we willen dat er naar ons wordt geluisterd want nu doet men de boeren gewoon dood."

FDF_Antwerpen_protest_politiebegeleiding
FDF_Antwerpen_tractorprotest

Naar schatting waren 700 boeren op de demonstratie afgekomen, velen uit de provincie Antwerpen waar FDF zijn grootse aanhang heeft. Tijdens de demonstratie hielden een handvol sprekers een betoog tegen de stikstofplannen. De strenge normen voor de landbouw nijpen de sector dood terwijl de industrie vrij spel krijgt, stellen ze. “Landbouw moet enorm reduceren maar men maakt geen probleem over een vergunning voor Ineos, waarvan de stikstofuitstoot vergelijkbaar is met de uitstoot van maar liefst 2,5 miljoen braadkippen. Dit terwijl het stikstofarrest is ontstaan voor een vergunningsaanvraag van amper 100.000 braadkippen", zegt Gunter Klaasen, bestuurslid van de Stuurgroep Turnhouts Vennegebied. "Dit klopt niet. De maskers zijn duidelijk af gevallen. Wij als landbouw moeten ruimte en mogelijkheden maken voor industrie."

De woorden van Klaasen konden op veel bijval rekenen uit het publiek. Zo ook bij pluimveehoudster Mariëlle Schalk uit Hoogstraten en bij Stef Bevers uit Loenhout. Schalk ziet de toekomst allesbehalve rooskleurig in. “Wij hebben een impactscore van vijf en moeten volgens de huidige plannen onder de 0,028 zakken. Ik heb geen idee hoe wij dat moeten realiseren", vertelt Schalk die met de tractor afgezakt is naar Antwerpen. Bevers nam dan weer de auto om zijn stem te laten horen. Hij runt samen met zijn vader Gert een melkvee- en zeugenbedrijf en mist toekomstperspectief. “Dit terwijl ik tot 2033 nog een lening af te lossen heb, voordat ik überhaupt aan kapitaalsopbouw kan denken", aldus Bevers.

FDF_Antwerpen_protest_Sieta van Keimpema

FDF Nederland neemt het woord

Ook een aantal Nederlandse militanten hadden zich bij de actie aangesloten. Daar bestaat de Farmers Defence Force al langer en heeft ze ook al hardere acties georganiseerd. Als de verzuchtingen van de landbouwers geen gehoor krijgen, zouden zo'n hardere acties ook in Vlaanderen tot de mogelijkheden kunnen behoren" klinkt het bij FDF Nederland. "Sinds wanneer is de politiek erop gericht om delen van de samenleving uit te sluiten en hun rechten af te nemen?", zegt Sieta van Keimpema van FDF Nederland. "En dat gebeurt alleen maar op basis van aannames, zogenaamd ten gunste van 'de natuur'. We moeten samen blijven strijden, als landbouwers in heel Europa, tegen dit onrecht."

De toespraak van Keimpema focuste op Nederland maar de situatie daar is sterk vergelijkbaar met die in België, vertelde ze achter de coulissen. “Stikstof speelt alleen een rol in Nederland en België, zelfs enkel maar in Vlaanderen. Het woord komt niet eens voor in de Europese habitatrichtlijn. Stikstof is een politieke keuze die bovendien dateert van de jaren negentig. In de tussenliggende jaren is er veel veranderd op bijvoorbeeld klimatologisch vlak. Is het niet logisch om de plannen van destijds tegen het licht te houden in plaats van deze blind door te drijven?”

FDF_Antwerpen_protest_kind
FDF_Antwerpen_protest_friet

“Klimatologische veranderingen hebben tot gevolg dat steeds meer gronden in de wereld ongeschikt zijn voor landbouw. Aan de andere kant zijn er steeds meer monden te voeden", zegt professor Benedikt Sas op de demonstratie. "Tegen 2050 hebben we naar schatting 80 tot 110 procent keer zo veel voedsel nodig. De overheid zou juist naar de landbouw moeten kijken als strategische sector.” De professor aan de Universiteit Gent en tevens algemeen directeur van DGZ, MCC, VIVEE cv is eveneens zeer kritisch over de PAS-plannen. Er wordt volgens hem met verkeerde cijfers en aannames gewerkt. “Bovendien wordt er helemaal geen rekening gehouden met stikstofcaptatie en stikstoffixatie in de landbouw.”

Volgens Sas, Bart Dickens en de anderen op de demonstratie zit er maar een ding op: “het stikstofakkoord moet terug naar de tekentafel.” De voorzitter van FDF Belgium zag hoe om vier uur, de boeren in naar schatting 300 tractoren weer huiswaarts keerden na een ordentelijk verlopen actie met uitzondering van een enkeling die na afloop wat banden in brand stak. Aanleiding voor een feestje? “Ik denk dat ik vanavond vroeg in bed zal kruipen. Het waren vier drukke weken”, blikt de melkveehouder uit Arendonk terug op de eerste grootschalige FDF-actie. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek