header.home link

Boerenforum legt Vlaams boerenplan op tafel

13 juli 2022

Wat vandaag ontbreekt is een échte omslag van ons landbouw- en voedselsysteem. Dat zegt Boerenforum, een beweging van landbouwers die agro-ecologische praktijken nastreven. “Alleen dat kan een oplossing brengen die meer is dan een symptoombestrijding”, klinkt het bij de organisatie die hiervoor een Nederlandse tienpuntenplan wil vertalen naar een Vlaamse versie.

Lees meer over:
boerenforum-1250

In Nederland hebben vertegenwoordigers van 18 organisaties die in de landbouw actief zijn het tienpuntenplan al overhandigd aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer, en aan de minister van Natuur en Stikstof Christianne van der Wal. 

Het plan omvat een integrale langetermijnvisie voor de landbouw en schuift principes naar voor zoals eerlijke prijzen, een stimulans voor grondgebonden landbouw en gesloten kringlopen, educatie over gezonde voeding, een sterke positie van de boer in de korte keten en rechtvaardige wetgeving. Verder pleit het ook voor een stikstofaanpak bij de bron, door de import van veevoer en kunstmest aan te pakken in plaats van de “geldverslindende technologie”.

“Dat is precies wat vandaag ook hier bij ons ontbreekt,” vertelt Wim Moyaert van Boerenforum. “Alleen een échte omslag van ons landbouw- en voedselsysteem kan een oplossing brengen die meer is dan symptoombestrijding.” De maatregelen in het plan vormen een uitgebreide lijst. “Want alleen een totale omslag, met een combinatie van maatregelen, kan echt werken. En een combinatie van een hele lijst maatregelen, daar bestaat een woord voor: beleid. Wat we vandaag meemaken in de landbouw is een gevolg van de decennialange afwezigheid van beleid”, stelt de boerenorganisatie.

Zolang de principes uit het plan niet in de discussie worden meegenomen, dreigt het PAS-plan ‘het verkeerde varken te slachten’

Wim Moyaert - Coördinator Boerenforum

Volgens Boerenforum zou het niet mogen gaan over hoeveel boerderijen er moeten sluiten of hoeveel dieren er minder moeten gehouden worden, zoals dat nu wel het geval is. “Het moet gaan over welk soort boerderijen we voor de toekomst willen behouden, en hoe die hun dieren houden en verzorgen. Zolang bovenstaande principes niet in de discussie worden meegenomen, dreigt het PAS-plan ‘het verkeerde varken te slachten’”, zegt Moyaert. 

De organisatie gaat nu bekijken hoe de lijst van principes en maatregelen precies moet vertaald worden naar een Vlaamse versie. “Maar in elk geval willen we onze Nederlandse collega’s geluk wensen met hun initiatief, en tegelijk oproepen om in eigen land ook te gaan voor een even degelijk onderbouwde, integrale langetermijnvisie”, besluit Moyaert.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek