Boerenbond wijst op verschil producenten- en winkelprijs

Boerenbond organiseerde zondag op de Agriflanders-beurs in Gent een boerenmarkt. 150 mensen werden via advertenties uitgenodigd en kregen op de boerenmarkt een aantal producten mee, tegen een totale winkelwaarde van 20 euro. De prijs die boeren voor al deze producten samen krijgen, bedraagt 6,5 euro.
11 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:06
Lees meer over:

Boerenbond organiseerde zondag op de Agriflanders-beurs in Gent een boerenmarkt. 150 mensen werden via advertenties uitgenodigd en kregen op de boerenmarkt een aantal producten mee, tegen een totale winkelwaarde van 20 euro. De prijs die boeren voor al deze producten samen krijgen, bedraagt 6,5 euro.

Boerenbond organiseerde zondag op de Agriflanders-beurs in Gent een boerenmarkt. Daarmee wilde de landbouworganisatie consumenten bewust maken van het verschil tussen de prijs die zij in de winkel betalen, en de prijs die de boer voor zijn producten krijgt. "We wijzen niemand met de vinger", benadrukt Anne-Marie Vangeenberghe, woordvoerster van Boerenbond. "Maar we merken dat veel mensen denken dat, wanneer de prijzen stijgen, de boeren daar ook wel flink aan zullen verdienen. Met deze markt tonen we aan dat dat niet zo is".

150 mensen werden via advertenties uitgenodigd en kregen op de boerenmarkt een aantal producten mee, tegen een totale winkelwaarde van 20 euro. De prijs die boeren voor al deze producten samen krijgen, bedraagt 6,5 euro, waarvan nog de productiekosten moeten worden
afgetrokken. Daarnaast worden op de website voedselprijzen.be wekelijks de prijzen van verschillende land- en tuinbouwproducten aangepast, zodat de consument steeds kan volgen hoe de prijs in de winkel evolueert ten opzichte van wat de boer ermee verdient.

Boerenbond stelt zich vooral vragen bij de vleesprijs. "We merken bijvoorbeeld dat de prijs die een boer voor een varken krijgt, steeds daalt, terwijl koteletten in de winkel wel steeds duurder worden. De tussenhandelaars halen de gestegen energieprijzen en dergelijke aan als reden, maar waarom mogen zij dat wel doorrekenen, en wij niet?", vraagt Vangeenberghe zich af.

De landbouworganisatie is wel blij met het prijzenobservatorium, een initiatief van minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne. Ze hoopt dat hierdoor zal onderzocht worden of de prijsvorming correct verloopt. Een eerste studie over de melkprijs heeft geen onregelmatigheden aan het licht gebracht. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een onderzoek rond de prijsvorming in de vleessector.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek