Boerenbond start acties tegen stikstofakkoord, ABS consulteert zijn leden

Boerenbond maakt zich op voor een stevige campagne tegen het stikstofakkoord van de Vlaamse regering. ABS wil zijn leden eerst woensdag consulteren. Het debat in de Zevende Dag toonde dat de discussies nog emotioneel zullen worden.

27 februari 2022  – Laatst bijgewerkt om 27 februari 2022 20:48
Lees meer over:
StopdeWaanzin_omloop

Het lijkt maar niet te lukken met de tweede adem van de Vlaamse regering. Na een nachtelijke vergadermarathon tot de finish klonk minister-president Jan Jambon (N-VA) nog triomfantelijk over de verzoening van water en vuur, maar sindsdien zijn er alle dagen emotionele getuigenissen van getroffen boeren in de media verschenen. De traditionele persbarbecue van de regering zou deze keer niet in de zomer, maar net voor de krokusvakantie doorgaan, maar dat plan werd al snel afgeblazen door de crisis in Oekraïne en de aangekondigde acties van boze boeren.

Groen Kringers uit de regio Meise organiseerden dan maar zelf een barbecue aan de Plantentuin van Meise. Melkveehouder Jonathan De Cock uit Wolvertem las er een persoonlijke brief voor aan de leden van de regering. Bij de start van De Omloop Het Nieuwsblad en langs het parcours was de slogan ‘Stop de waanzin’ te zien. "Vandaag gaan de Vlaamse klassiekers van start en wij starten ook met onze protestactie 'Stop de waanzin', zo zullen wij overal in Vlaanderen borden plaatsen met deze slagzin", vertelde Lut Dhondt, provinciaal voorzitster van de Oost-Vlaamse Boerenbond. "Want wij hebben al heel veel inspanningen gedaan op het vlak van stikstof, en we gaan dat blijven doen."

Onze regering zegt dat ze water en vuur verzoend hebben met elkaar. Maar ze hebben met hun water het vurige ondernemerschap van de jonge land- en tuinbouwers gedoofd! Er resten ons enkel nog wat kleine vlammetjes en smeulende takjes.
Dit vuur hebben wij nodig om onze dagdagelijkse activiteit te kunnen volhouden en onze veerkracht te behouden.
Hopelijk kunnen onze collega’s het hoofd koel houden zodat er geen menselijke drama’s gebeuren!
Voor de professionele en financiële drama’s heeft onze regering al gezorgd!

Daarbovenop wou onze regering een heuse BBQ organiseren in de plantentuin van Meise om “Hun fantastisch krokusakkoord” te vieren.
Het nuttige aan het aangename koppelen. Wat keuvelen met journalisten bij een hapje en een drankje. Toch cynisch dat je net een opruiming van de landbouwsector aankondigt en dan meteen voor een koteletje, stuk steak of kippenbilletje gaat! Wellicht een volledig ander beeld dat er heerst bij ons.

Wel beste regering, wij zagen dit wel zitten! Even wat keuvelen met jullie. Deze brief persoonlijk brengen. Vragen hoe het met jullie familie en vrienden gaat. Jullie persoonlijk komen vertellen hoe hard jullie ons raken, onze dromen verscheuren en onze mentale gezondheid verzieken. Wij stonden klaar om in dialoog te gaan om wel degelijk te luisteren naar de tegenpartij! Wij stonden klaar om het debat aan te gaan en naar jullie toekomstvisie voor ons te luisteren!

Gelukkig viel Rusland Oekraïne binnen vandaag en hebben jullie al weer een excuus om de waarheid niet onder ogen te moeten zien. Het moet nagegeven worden, een goed excuus! Leg het anders maar eens uit aan de bevolking. Dat we na het afhankelijk worden van geïmporteerde dure energie, in de toekomst ook afhankelijk zullen worden van volledig geïmporteerd voedsel! Voedsel waarvan de prijzen wel eens de pan zouden kunnen uitswingen!

Beste regering, kabbel gerust jullie legislatuur uit! Geniet van jullie lekkere, veilige, Belgische voedsel zolang het nog kan. Steek gerust wat kaarsen aan opdat de honger uit het land blijft!

Jonathan De Cock
Melkveehouder in Wolvertem

Boerenbond zal alvast gedurende de hele loop van het openbaar onderzoek acties voeren, vertelt woordvoerster Vanessa Saenen. “De actiebereidheid en het ongenoegen bij onze leden zijn heel groot, en tot nu toe hebben we maar weinig luisterbereidheid kunnen vaststellen.” Bij ABS klinkt het dat ze eerst woensdag hun leden willen consulteren.

Demir wil niet aan tafel met getroffen boeren

In de uitzending van De Zevende Dag op zondag heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) haar beleid verdedigd door naar de Boerenbond te wijzen: "Op wie moet men boos zijn? Op een minister die 2 jaar op haar stoel zit of een organisatie die in het verleden nooit haar verantwoordelijkheid heeft genomen."

meise

Gewoon blijven voortdoen zonder dit akkoord zou de facto neerkomen op een vergunningstop. "Het bad moet geledigd worden. Dat betekent dat we drastische maatregelen moeten nemen, én we moeten er ook voor zorgen dat het bad in de toekomst niet terug overloopt", aldus de minister.

Volgens Lotte Arkens, voorzitter van Groene Kring Limburg en advocaat gespecialiseerd in landbouwzaken, blijft de onzekerheid bij de landbouwers. Zo is het volgens haar niet uitgesloten dat jonge boeren nu investeringen doen, maar bij een latere evaluatie misschien opnieuw met ingrepen geconfronteerd zullen worden. Volgens minister Demir is de 3,6 miljard euro die de Vlaamse regering voor het akkoord uittrekt tot 2030 voldoende. Al benadrukt ze wel dat dit akkoord slechts het eerste deel is. "Na 2030 volgt deel twee", luidde het.

Ook opvallend was de getuigenis van de Turnhoutse Gunter Klaasen die zijn verhaal eerder op VILT deed. Hij deed dat van thuis via videolink, omdat minister Demir niet naar de studio wilde komen als ze rechtstreeks met getroffen boeren zou moeten debatteren. U kan de uitzending hier herbekijken.

Getuigenissen uit zwaarst getroffen stikstofgebied: “Wat moet ik doen?”
Uitgelicht
Na een jaar van onzekerheid bereikte de Vlaamse regering deze week een stikstofakkoord. Waar de generieke maatregelen al niet van de poes zijn, worden de boeren in het Turnhou...
25 februari 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek