header.home link

Boeren helpen jeugdverenigingen in nood aan kampplaatsen

19 juli 2021

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) heeft maandagochtend een bezoek gebracht aan de weilanden van melkgeitenhouder José Noelmans en zijn vrouw Sara Peters in Membruggen bij Riemst. Het koppel helpt jeugdverenigingen waarvan het kamp door het noodweer afgebroken werd, uit de nood.

Lees meer over:
tent-kamp-jeugdbeweging-scouts-1280

"Voor het derde jaar op rij springen de boeren in de bres. Twee jaar geleden was het de Afrikaanse varkenspest die een streep trok door jeugdkampen in Wallonië en vorig jaar gooide corona roet in het eten. Ik ben trots op het engagement van de land- en tuinbouwers, omdat ze jongeren uit de nood helpen," vertelt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. "Met hun materiaal kunnen ze de hulpdiensten bijspringen waar er wateroverlast is, maar ook de jeugdverenigingen kunnen op de boeren rekenen.” 

Kort op de bal

Donderdagmiddag riep de Boerenbond zijn leden op om kamplocaties, zoals vrijliggende weilanden of leegstaande hangars en stallen, aan te bieden aan groepen in nood. José Noelmans en zijn vrouw Sara toonden meteen hun solidariteit en reageerden zeer vlug op de oproep. Op hun droge terreinen in het rustige Membruggen (Riemst) ligt nu een viertal kampen van jeugdbewegingen. Een groep had op voorhand al een kampplek geregeld, maar drie andere groepen weken in laatste instantie naar Membruggen uit. 

"Vorige week verscheen een oproep van de Boerenbond via het internet met de vraag om terreinen ter beschikking te stellen van jeugdverenigingen die hun kamp letterlijk en figuurlijk in het water zagen vallen", vertelt José Noelmans. "We hebben er meteen op geantwoord. Dat ging heel snel. Dezelfde dag werd ons bericht op Facebook 4.800 keer gedeeld en ging onze telefoon 76 keer en dezelfde avond zijn al zes groepen komen kijken naar onze terreinen. We hebben gedaan wat we moesten doen. De vier groepen zijn heel blij dat ze een oplossing gevonden hebben en dat hun kamp kan doorgaan zonder al te grote moeilijkheden. We proberen ons steentje bij te dragen om hen te helpen zodat ze zo snel mogelijk kunnen opstarten , want velen vertrekken al met vertraging."

Golf van solidariteit 

Minister Dalle kwam José en Sara bedanken voor hun gastvrijheid. "We hebben gemerkt dat er op veel plaatsen in Wallonië en in delen van Limburg wateroverlast was. Veel jeugdbewegingen zaten met ondergelopen kampplaatsen of hun terrein bleek niet meer beschikbaar. We hebben een oproep tot solidariteit gedaan en de Boerenbond heeft die oproep ondersteund. Het is hartverwarmend om te zien op welke manier geitenhouder José en zijn vrouw hier in Riemst hun solidariteit tonen", aldus de minister. 

"We hebben vanuit Vlaanderen onze uitleendienst voor tenten en tentmateriaal", aldus nog Dalle. "Daar merken we dat materiaal beschadigd of zelfs helemaal niet meer terugkomt, of weggespoeld is of met modder besmeurd. We hebben aan de jeugdbewegingen ook een oproep gedaan solidair te zijn om extra tenten ter beschikking te stellen. We zorgen ervoor dat elke jeugdvereniging op kamp kan vertrekken. Daarnaast hebben we de website opkamp.be waar alle terreinen overzichtelijk beschikbaar zijn voor de groepen die nog geen terrein hebben en die ze via de website gemakkelijk kunnen vinden." 

Op de terreinen van het melkgeitenbedrijf in Membruggen zitten nu de scouts van Schoten en van Egenhoven bij Heverlee en de KSA van Mechelen. Ook een groep uit Halle zakt nog af naar de locatie.

Bron: Belga / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek