Boer Staf zkt gulle sponsors voor zorgboerderij

Staf Deboes werpt zich in Boer zkt Vrouw op als een goedlachse knuffelboer. Maar op zijn zorgboerderij is het knokken om te overleven.
26 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De 54-jarige Staf Deboes werpt zich in het vtm-programma Boer zkt Vrouw op als de bourgondische knuffelboer die geboren lijkt om te lachen. Hij vertedert Vlaanderen met zijn zorgboerderij waar elke week 70 tot 80 gehandicapten hun hart kunnen ophalen. "Spijtig genoeg is het initiatief verlieslatend", zucht Staf in Het Laatste Nieuws. "Ik moet dringend sponsors zien te vinden".

Staf komt uit een onvervalste boerenfamilie, maar ook de opvang van gehandicapten heeft hij van thuis uit meegekregen. "Zowel mijn grootouders als mijn ouders hebben altijd iemand opgevangen", zegt hij. "Zelf heb ik hier al 23 jaar het gezelschap van Ronny (43). Ik ga hem elke dag om 9 uur halen in de instelling en om 17 uur breng ik hem terug. De eerste jaren kon Ronny bijna niets zeggen. Maar nu is hij in staat om zelfstandig te werken". 

"Als Ronny al die jaren gewoon in de instelling was gebleven, had hij zo ver niet gestaan. Dat geven alle therapeuten toe", gaat Staf verder. Het voorbeeld van Ronny zette Staf aan het denken. In Nederland en Denemarken ontdekte hij boerderijen waar gehandicapten de dieren konden strelen en hen eten geven. En dus richtte hij een snoezelruimte in waar zijn gasten minikoeien kunnen vastpakken, hij installeerde een lift om gehandicapte kinderen op een paard te tillen en hij liet een huifkar bouwen waar ook rolstoelen op kunnen.

"Ge moet die gastjes hier zien genieten. Dat is onbetaalbaar", vertelt Staf. Helaas geldt dat laatste ook een beetje voor het initiatief op zich. Omdat hij ook nog een paardenpension heeft en wat aan akkerbouw doet, heeft Staf wel wat inkomsten. Maar daar redt hij het naar eigen zeggen niet of nauwelijks mee. "Ik kan de instellingen en scholen die hier komen ook geen hogere prijs aanrekenen, want die zitten zelf krap bij kas. Ik knok keihard om het financiële plaatje rond te krijgen, want het zou doodjammer zijn als dit moet verdwijnen".

Staf beseft wel dat hij momenteel in Vlaanderen niet de enige boer is die moeilijk de eindjes aan elkaar kan knopen. "Ik hoop dat de landbouw in Vlaanderen nog een toekomst heeft, maar ik vrees ervoor. Enkel heel grote bedrijven zullen wellicht nog kunnen overleven. Misschien moet de overheid de boeren een loon geven. Niet om te produceren, want er is toch al van alles te veel. Maar gewoon om hun boerderij in orde te houden als een soort van natuurgebied".

Meer informatie: Boer zkt Vrouw, elke maandag om 20u35 op vtm

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek