Boer levert al 22 jaar vlees aan McDonald's

Rundveehouder Piet Dellaert heeft twee klanten: Campina voor de melk en Verbist voor zijn vlees. De eindbestemming van dat vlees zijn de hamburgers bij McDonald's.
27 april 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07

Nee, runderen die speciaal voor McDonald's worden gekweekt, bestaan niet. "Dat zou veel te duur zijn", zegt woordvoerster Kristel Muls. Het vlees voor de hamburgers is afkomstig van enkele honderden melkveehouders. Eén van hen is Piet Dellaert uit Waarschoot, die al 22 jaar lang op jaarbasis 20 à 25 koeien verkoopt om er hamburgers voor McDonald's van te maken.

McDonald's koopt het vlees aan via groothandelaar Verbist. "Wij hebben een overeenkomst met enkele honderden boeren in ons land", legt Bruno Lambert van Verbist uit. "Van zodra hun koeien geen melk meer geven, en dus rijp zijn voor de slacht, kopen wij die op". Op die manier heeft Piet Dellaert twee klanten: Campina voor zijn melk en Verbist voor zijn vlees, zowel rosbiefrunderen als afgeschreven melkkoeien.

"Een melkkoe kan tot tien jaar melk geven, maar gemiddeld is het zo'n vijf tot zes jaar", verduidelijkt de boer. "En dat terwijl vleeskoeien al na twee jaar naar het slachthuis worden gevoerd". Toch is het vlees van een oudere koe volgens Dellaert veel smakelijker dan dat van een jong dier. "Maar het is natuurlijk minder mals".

Ideaal dus om het vlees te vermalen en er hamburgers van te maken. "Voor ons is dat een mooi extraatje", zegt de rundveehouder. Specifieke eisen stelt McDonald's bovendien niet aan het vlees. "De wettelijke vereisten zijn hier al zo zwaar, dat door ons niks extra wordt opgelegd", bevestigt Kristel Muls van McDonald's. 

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek