Biogasproject van tafel voor goede relatie met buren

Twee dagen na de oprichting van een actiecomité, besloot een landbouwersechtpaar uit Sint-Denijs om de milieuvergunningsaanvraag voor een biogasinstallatie in te trekken. Voor het landbouwersechtpaar woog de goede relatie met de buurt zwaarder door dan het biogasproject.
7 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12

Twee dagen na de oprichting van een actiecomité, besloot een landbouwerskoppel uit Sint-Denijs om de aanvraag voor een biogasinstallatie in te trekken. Voor het echtpaar woog een goede relatie met de buurt zwaarder door dan het biogasproject. De aanbieder van de biogastechnologie betreurt dat de maatregelen die voorzien waren om overlast te voorkomen, de omwonenden niet konden overtuigen.

Guy en Annie Verhelst, zaakvoerders van pluimveehouderij Vehafarm in Sint-Denijs, hadden bij de provincie West-Vlaanderen een milieuvergunningsaanvraag ingediend voor een biogasinstallatie bij hun bedrijf. De installatie zou groene elektriciteit voor 3.500 gezinnen opwekken en Vehafarm zou de warmte gebruiken om de pluimveestallen te verwarmen en voor het drogen van uien.

Omwonenden vreesden echter dat de biogasinstallatie verkeersoverlast en geur- en geluidshinder zou veroorzaken. Volgens hen paste het gebouw niet in de groene omgeving. Daarom richtten ze een actiecomité op. Amper twee dagen na de oprichting van dat comité kreeg het verhaal een onverwachte wending.

De zaakvoerders van het bedrijf beslisten tot ieders verbazing om de milieuvergunningsaanvraag die bij de provincie was ingediend, in te trekken. Het landbouwersechtpaar was te aangeslagen om te reageren in Het Laatste Nieuws.

Wouter Platteau van BiogasTec uit Gentbrugge wil wel een reactie kwijt. BiogasTec bouwt en exploiteert in Vlaanderen biogasinstallaties voor de landbouw en industrie. "Guy en Annie hadden het erg moeilijk met de persoonlijke aanvallen naar aanleiding van hun biogasproject", vertelt Wouter Platteau. "Ze trekken het dossier in omdat ze het behoud van de goede sfeer en leefbaarheid in hun buurt belangrijker vinden. Een oorlog met hun buren zagen ze helemaal niet zitten".

Xavier Verbeke, woordvoerder van het actiecomité, weet even niet wat gezegd als hij het nieuws te horen krijgt. "Ik hoop om Guy en Annie samen met de andere buurtbewoners zo snel mogelijk te ontmoeten om hen te feliciteren met hun moedige beslissing. De buurt heeft een goede verstandhouding met Guy en Annie, maar we waren erg geschrokken door hun plannen voor een biogasfabriek".

"De provincie West-Vlaanderen stemde eerder al in met de bouw van drie dergelijke biogasinstallaties, onder meer in Beitem bij Roeselare. Nooit zijn er klachten geweest omdat we met de modernste technieken werken om overlast te vermijden", ontkracht Wouter Platteau de vrees van de buurtbewoners. "We waren zelfs bereid een routeplan op te stellen om de mogelijke overlast door vrachtwagenverkeer tot een minimum te beperken".

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek