header.home link

Binnenkort West-Vlaamse quinoa in de winkelrekken van Carrefour

23 september 2021

Supermarktketen Carrefour breidt zijn assortiment uit met quinoa die geteeld is op West-Vlaamse velden.

quinoa-1280

Quinoa wordt al eeuwen geteeld op de hoogvlakten van Peru en Bolivia, een dor gebied waar niet veel anders kan groeien. Daarom werd het al wel eens het ‘oergraan’ genoemd. Eigenlijk is het geen graan maar een zaad dat een enorme opmars kende, mede onder impuls van de Wereldgezondheidsorganisatie die had ingezien dat quinoa gekweekt kon worden om het wereldwijde voedseltekort aan te pakken. De vraag naar deze zaadjes steeg dus meteen op ongelooflijk explosieve wijze. En de wereld begon met het telen van quinoa. 

Ook in België begonnen landbouwers met de teelt van quinoa. Terwijl het oergraan vroeger enkel te vinden was in natuurvoedingswinkels en speciaalzaken, heeft het zijn plaatsje ondertussen veroverd in de grootwarenhuizen.

Lokale quinoa

Midden september heeft Carrefour officieel het contract ondertekend met Hans Geldof, een West-Vlaamse teler van quinoa die sinds kort ook deel uitmaakt van de Kwaliteitsketen Carrefour. “Al meer dan 20 jaar biedt die keten producten aan met een authentieke smaak en gegarandeerde kwaliteit”, klinkt het bij de supermarkt. “Ze komen tot stand dankzij geprivilegieerde partnerschappen met lokale telers. De producten beantwoorden aan een strikt lastenboek: correcte vergoeding, duurzame productiemethodes en respect voor dierenwelzijn.”

quinoa-carrefour-eigenkweek-teelt-469

De quinoa van eigen bodem die binnenkort in de rekken zal liggen, wordt geteeld zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en op basis van duurzame landbouwpraktijken die de biodiversiteit bevorderen zoals gewasrotatie, gebruik van groenbemesting en mechanisch wieden.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek