"Bijensterfte nog niet dramatisch voor fruitteelt"

nieuws
"De fruittelers uit Limburg komen dit jaar nog niet in de problemen door het tekort aan bijen", zegt Bruno Gobin, diensthoofd Zoölogie van het Proefcentrum Fruit in Sint-Truiden in een reactie op de alarmerende berichten eerder deze week. "Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van de fruitbomen, maar de omvang van de oogst is evengoed afhankelijk van het weer. Paniek is er dus nog niet, reden tot ongerustheid wél", benadrukt hij.
14 februari 2008  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:02
"De fruittelers uit Limburg komen dit jaar nog niet in de problemen door het tekort aan bijen", zegt Bruno Gobin, diensthoofd Zoölogie van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden in een reactie op de alarmerende berichten eerder deze week. "Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van de fruitbomen, maar de omvang van de oogst is evengoed afhankelijk van het weer. Paniek is er dus nog niet, reden tot ongerustheid wél", benadrukt hij.

Een fruitboer doet elk jaar een beroep op een imker. Die laat zijn bijen tijdens de bloei los in de fruitplantages. "We rekenen dat elke fruitboer ongeveer drie kasten bijen per hectare nodig heeft", zegt Hubert Swinnen, secretaris van de Limburgse Imkerbond. "Tot nu toe kunnen we alle telers van appels, peren, aardbeien en kersen bevoorraden. Of dat volgend jaar ook nog zo is, moeten we afwachten".

Toch kreeg Swinnen al meerdere meldingen van leegstaande bijenkasten. "Dertig tot veertig procent van de bijen is gewoon weg. Een mogelijke oorzaak kan inderdaad de varroamijt zijn, die virussen verspreidt. Maar het probleem met de varroamijt stelt zich al verschillende jaren, terwijl we vorig jaar wél een 'goed bijenjaar' hadden". Volgens Bruno Gobin is in elk geval waakzaamheid geboden. "Elk jaar hebben we minder bijen. We moeten er alles aan doen om de bijensterfte tegen te gaan, maar hoe, dat weten we helaas nog niet'.

Frans Jacobs, Gents professor zoöfysiologie en bijenexpert, luidde eerder deze week de alarmklok. In de bijenkasten van de universiteit was 30 tot 40 procent overleden, en dat terwijl het alarmpeil volgens hem op 20 procent ligt. Oorzaak bleek de mijt varroa destructor.(MP)

Bron: Het Laatste Nieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek