Natuurpunt waarschuwt dat droogte blijvende impact heeft, ook als het opnieuw gaat regenen

nieuws

Natuurpunt waarschuwt dat de huidige extreme droogte een permanente impact kan hebben op de bodem en de biodiversiteit. De milieuorganisatie wijst daarvoor naar eerder Nederlands onderzoek dat de droogte van 2018-2019 onder de loep nam. Zo kunnen bepaalde plantensoorten compleet verdwijnen, luidt het.

gisteren  – Laatst bijgewerkt om gisteren 18:42
Lees meer over:

De droogte zet planten onder stress, waardoor ze in overlevingsmodus gaan, minder voedingsstoffen opnemen en hun groei stilvalt. Ook processen zoals nectarproductie raken verstoord. Volgens Natuurpunt is dat nu al zichtbaar in onze natuur: veelvoorkomende soorten zoals rode klaver en smalle weegbree laten hun bladeren hangen en zien er schraler uit dan normaal.

Die effecten kunnen ook permanent zijn: uit Nederlands onderzoek door de Wageningen Universiteit blijkt dat het aantal plantensoorten in natuurgebieden na de extreme zomers van 2018 en 2019 met 20 procent is gedaald. Natte heide bleek het vaakst de intense droogte niet te overleven. Grassige planten zoals kropaar zijn dan weer beter bestand tegen de droogte.

Ook bodemleven ziet af

Onder de grond zijn de gevolgen minder zichtbaar, maar volgens het Nederlandse onderzoek blijven schimmels en bacteriën in de bodem verstoord, zelfs nadat de vochtigheid is hersteld en het opnieuw heeft geregend. Dat wijst op een blijvende aantasting van de bodemgezondheid.

Al heeft droogte ook beperkte positieve effecten voor planten: ziekteverwekkers overleven het vaak ook niet, terwijl net goedaardige schimmels erop vooruitgaan. Door een ingenieuze wisselwerking met bepaalde schimmels kunnen planten in droge periodes toch nog aan extra water geraken. Een matige droogte zou zo een positief effect op planten kunnen hebben.

Natuurpunt wijst er tot slot op dat droogte ook de koolstofopslag in de bodem kan aantasten: door het extreme weer kunnen planten minder CO2 opslaan. De aanhoudende droogte van dit voorjaar zal hoe dan ook een blijvend effect hebben, klinkt het.

Niet alle teelten lijden onder droogte: “Dit is het jaar van de kikkererwt”
Uitgelicht
Met deze maandenlange droogte verlangen zelfs de meest hardleerse zonnekloppers naar een dag waarop ze hun paraplu kunnen opentrekken. Landbouwers worden niet in het minst get...
gisteren Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek