header.home link

Besmetting vogelgriep bevestigd bij vogelhandelaar in Theux

17 oktober 2022

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een vogelhandelaar in Theux in de provincie Luik. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden – zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving – het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd, meldt het federaal voedselagentschap FAVV.

Lees meer over:
wildegansvogelgrieppluimvee-1280

Rond de haard worden een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld. In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.

FAVV herinnert alle houders van pluimvee eraan dat het vogelgriepvirus meer en meer aan het circuleren is onder wilde vogels. “Het aantal bevestigde gevallen bij wilde vogels is de afgelopen weken sterk toegenomen. Daardoor stijgt het risico dat pluimvee met vogelgriep wordt besmet, via contact met wilde vogels”, aldus het voedselagentschap, dat waarschuwt voor een zwaar vogelgriepseizoen. Sinds 21 september zijn tien gevallen of haarden van vogelgriep vastgesteld: West-Vlaanderen (5),  Oost-Vlaanderen (3), Limburg (1) en Luik (1). 

Afschermplicht

Federaal landbouwminister David Clarinval (MR) heeft begin deze maand beslist om de afschermplicht (ofwel de dieren binnen houden, ofwel onder netten plaatsen) voor alle geregistreerde pluimveehouderijen opnieuw in te voeren vanaf 5 oktober. Dit is van toepassing voor alle commerciële inrichtingen, maar ook de in Sanitel-geregistreerde hobbyhouders.

Wat kan je als particuliere houder doen?

Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14 mei, raadt FAVV ook particuliere houders aan om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. “Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.” Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren.

Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het voedselagentschap.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek