header.home link

Besmetting in Diksmuide is 8ste geval van vogelgriep in 2 weken

5 oktober 2022

Er is vogelgriep van het hoogpathogene type H5 vastgesteld bij een vogelhandelaar in het West-Vlaamse Diksmuide. Dat meldt het federaal voedselagentschap FAVV, dat herinnert aan de afschermplicht die op 5 oktober is ingegaan. In Nederland wordt de ophokplicht weer van kracht voor zowel professionele als hobbyhouders.

Lees meer over:

Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden de ondertussen gekende maatregelen genomen zoals bepaald in de Europese en Belgische wetgeving: het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd en rond de haard worden een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld. In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.

Afschermplicht

Het FAVV herinnert alle houders van pluimvee eraan dat het vogelgriepvirus meer en meer aan het circuleren is onder wilde vogels. “Het aantal bevestigde gevallen bij wilde vogels is de afgelopen 2 weken sterk toegenomen. Daardoor stijgt het risico dat pluimvee met vogelgriep wordt besmet, via contact met wilde vogels”, aldus het voedselagentschap dat zich schrap zet voor een zwaar vogelgriepseizoen omwille van de situatie met wilde vogels.

Minister van Landbouw David Clarinval heeft daarom beslist om de afschermplicht, waarbij de dieren ofwel worden binnengehouden, ofwel onder netten geplaatst worden, voor alle geregistreerde pluimveehouderijen opnieuw in te voeren. “Het gaat om alle commerciële inrichtingen, maar ook de in Sanitel-geregistreerde hobbyhouders. Deze maatregel zal ingaan vanaf woensdag 5 oktober 2022”, aldus FAVV.

Ook particulieren houders wordt aangeraden om hun dieren zoveel mogelijk te beschermen. “Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd”, klinkt het.

Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren. Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777. 

Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het Agentschap.

Weer landelijke ophokplicht van pluimvee in Nederland

Ook bij onze noorderburen baart het stijgende aantal besmettingen zorgen. Voor heel Nederland wordt weer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten ingesteld. Dat heeft kersvers landbouwminister Piet Adema bekendgemaakt. Niet alleen commerciële houders moeten hun pluimvee binnenhouden, maar ook hobbyhouders.

"Het hoge aantal besmettingen maakt helaas duidelijk dat extra voorzorg nodig is", schrijft Adema aan het parlement.

De afgelopen twee maanden zijn er bij zowel commerciële pluimveehouderijen als bij hobbyhouders in verschillende regio's meerdere uitbraken geweest. Dagelijks zijn er nieuwe meldingen van dode wilde vogels in meerdere Nederlandse regio's. "Het vogelgriepvirus is deze zomer niet uit Nederland verdwenen en de situatie zal met de komende vogeltrek niet verbeteren", schrijft de landbouwminister. Normaal gesproken wordt de vogelgriep in de zomer niet meer aangetroffen, maar vorige herfst en winter raakten "uitzonderlijk veel" vogels besmet, zei de regering eerder.

Daarom gold sinds oktober vorig jaar een landelijke ophokplicht, die steeds verlengd werd. Eind juni kondigde de regering aan dat bedrijven hun pluimvee in sommige regio's niet meer binnen hoefden te houden. Maar het gevaar voor verdere verspreiding van het vogelgriepvirus is de laatste weken groter geworden, ook in regio's waar al een ophokplicht gold. 

Bijkomend risico is de trek van wilde vogels, die deze maand op gang is gekomen en waarbij de trekvogels mogelijk nieuwe virusvarianten meenemen. Dit alles heeft Adema doen besluiten tot het weer instellen van een landelijke ophokplicht, die ook geldt voor bedrijven met vrije-uitloopkippen. De minister beseft dat de maatregel "weer een extra tegenvaller is" voor de pluimveehouders, maar zegt dat er gezien het hoge aantal besmettingen geen ontkomen aan is.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek