header.home link

Ook in Tongeren vogelgriep vastgesteld

Bij een legbedrijf in het Limburgse Tongeren is vogelgriep (type H5) vastgesteld. Dat meldt het federaal voedselagentschap FAVV. Hiermee staat de teller van aantal besmettingen sinds half september op 9.

10 oktober 2022  – Laatste update 10 oktober 2022 21:23
Lees meer over:

Rond het legbedrijf zijn een zogenaamde beschermingszone met een straal van 3 kilometer en een bewakingszone met een straal van 10 kilometer ingesteld. In die zones geldt met name een ophokplicht voor alle pluimvee om contact met wilde vogels te vermijden, moet het voederen en drenken van de dieren overdekt gebeuren en mogen ze geen oppervlaktewater of regenwater krijgen waar ook wilde vogels toegang tot hebben.

Omdat het vogelgriepvirus meer en meer circuleert onder wilde vogels, voerde minister van Landbouw David Clarinval voor geregistreerde pluimveehouderijen eerder al een afschermplicht in. Voor particuliere houders is er nog geen algemene verplichting, maar raadt het FAVV de maatregel wel aan.

Sinds eind september zijn er bewakings- en beschermingszones ingericht rond al zes besmettingshaarden. Naast Tongeren gaat het om Beernem, Wingene en Diksmuide in West-Vlaanderen, Bocholt in Limburg en Sint-Laureins in Oost-Vlaanderen.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek