Beneo-Orafti staakt na twee jaar al de verwerking van biologische cichorei

De Belgische inulinefabrikant Beneo-Orafti, een dochterbedrijf van het Duitse Südzücker en zusterbedrijf van Tiense Suiker, schort de verwerking van biologische cichorei op. Nadat het vorig  jaar gestart is en ook dit jaar biologische inuline produceert, gaan de productielijnen in 2024 tijdelijk dicht. “De markt is volledig ingestort”, luidt het. Ook de Franse suikergigant Tereos kondigde reeds het tijdelijke einde aan van biologische suikerproductie voor volgend jaar, door soortgelijke redenen.

14 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 november 2023 22:26
Lees meer over:
Chicorei_tiense

Onder toeziend oog van Inge Moors (cd&v), landbouwgedeputeerde van de provincie Limburg, werd eind augustus 2022 de eerste biologische cichorei geoogst voor de Belgische suikerproducent Beneo-Orafti. Cichorei dient als grondstof voor de extractie van inuline en oligofructose, stoffen die onder andere in yoghurt en ontbijtgranen voorkomen. “Voor biologische yoghurt en ontbijtgranen is uiteraard biologische inuline nodig”, verklaart Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij zusterbedrijf Tiense Suiker, destijds het marktpotentieel. Het bedrijf deed drie jaar geleden al proeven met biologische cichorei en ging met het eindproduct de boer op.

Een jaar na de opstart trekt Beneo-Orafti, wiens fabriek zich in Oreye nabij Luik bevindt, de stekker alweer uit de productie van biologische inuline. “Dit jaar is er nog wel cichorei gecontracteerd en zullen we in productie zijn, maar voor volgende campagne staken we de productie tijdelijk”, aldus Boonen die wijst naar de gedaalde koopkracht onder consumenten. “De vraag is maar een schijntje van wat wij voorzien hadden”, verklaart hij.

Beneo-Orafti start met productie van biologische cichorei
Uitgelicht
De Belgische inulinefabrikant Beneo-Orafti, een dochter van het Duitse Südzücker en zusterbedrijf van Tiense Suiker, is gestart met de verwerking van biologische cichorei. Afg...
29 augustus 2022 Lees meer

Biologische suiker heeft het ook moeilijk

De gedaalde koopkracht van de consument wordt niet alleen gevoeld op de jonge inulinemarkt, ook de biologische suiker bevindt zich in moeilijke tijden. “Bij een gedaalde koopkracht besparen consumenten het eerst op de duurdere producten. Wij merken dan ook een sterke daling van de vraag naar biologische suikerproducten”, vertelt Boonen. De biologische suiker wordt in Duitsland geproduceerd door Südzucker, de moederholding van Tiense Suikerraffinaderij. Ondanks de flinke vraagdaling, gaat de productie hier wel verder, laat Boonen weten.

Dat geldt niet voor het Franse Tereos. Eerder deze maand liet de Franse suikergigant weten te stoppen met de inname van biologische bieten vanaf het seizoen 2024-2025. “We blijven sinds enkele maanden een sterke afname van de vraag naar biologische suiker en alcohol bij onze klanten waarnemen. Dat heeft ernstige gevolgen voor de verkopen van Tereos”, klinkt het. 

Tereos heeft naar eigen zeggen voldoende biologische producten in voorraad om tot zeker 2025 nog aan de bestaande vraag te voldoen. De verwerker heeft tot nu toe het overschot aan biologische bieten als gangbaar verwerkt, maar wil daar niet mee doorgaan. Boeren die wel biologisch willen doorwerken, moeten er rekening mee houden dat ze voor die bieten de gangbare prijs zullen ontvangen.

Om geen boeren te verliezen aan andere teelten, gaat Südzucker ondanks het overaanbod van biologische suikerproducten, volgend jaar wel nog verder met de inname van biologische bieten. Dat geldt dus niet voor cichorei waar de vraaguitval nog sterker is. Beneo-Orafti neemt dit jaar cichorei van een paar honderd hectare in. Het gros hiervan komt uit Wallonië, terwijl het Vlaamse aandeel beperkt is. Boonen sprak vorig jaar in bijzijn van Inge Moors nog over een “mooie kans” voor Vlaamse boeren.

Melkveehouders in omschakeling kunnen biologische melk niet kwijt
Uitgelicht
De biologische melkveehouderij maakt moeilijke tijden door. Door de dalende vraag naar biologische zuivelproducten stokt de vraag naar biologische melk. Biomilk, een coöperati...
29 april 2023 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek