Beneo-Orafti start met productie van biologische cichorei

De Belgische inulinefabrikant Beneo-Orafti, een dochter van het Duitse Südzücker en zusterbedrijf van Tiense Suiker, is gestart met de verwerking van biologische cichorei. Afgelopen week werden de eerste vruchten gerooid op een perceel in Tongeren. Het overgrote deel van de vruchten haalt het bedrijf in Wallonië. “Een kans voor Vlaamse boeren”, is te horen bij Beneo-Orafti.

29 augustus 2022  – Laatst bijgewerkt om 29 augustus 2022 17:27
Lees meer over:
S_DSC09911_droogtesporen cichorei

Onder toeziend oog van Inge Moors (cd&v), landbouwgedeputeerde van de provincie Limburg, werd de eerste biologische cichorei geoogst voor de Belgische suikerproducent Beneo-Orafti. Moors was naar het Provinciaal landbouwpraktijkcentrum PIBO Campus in Tongeren afgereisd voor de officiële opening van een proefplatform voor verduurzaming van suikerbieten- en cichoreiteelt.

Cichorei dient als grondstof voor de extractie van inuline en oligofructose, stoffen die onder andere in yoghurt en ontbijtgranen voorkomen. “Voor biologische yoghurt en ontbijtgranen is uiteraard biologische inuline nodig”, verklaart Erwin Boonen, directeur grondstoffen bij zusterbedrijf Tiense Suiker, het marktpotentieel. Het bedrijf deed twee jaar geleden al proeven met biologische cichorei en ging met het eindproduct de boer op.

S_DSC09905_Boonen en Moors en cichorei
S_DSC09899

Kansen voor Vlaamse boeren

De verwerking van biologische cichorei is vooralsnog maar een klein deel van de bedrijfsactiviteiten van Beneo-Orafti waardoor ook het aantal telers in ons land nog beperkt is. “Onze campagne duurt 120 dagen en de eerste 5 dagen daarvan wordt gebruikt voor de verwerking van biologische cichorei”, schets Boonen het aandeel van de biologische teelt. Voor de toelevering is het bedrijf sterk afhankelijk van Wallonië. “Er komt nagenoeg geen bio cichorei uit Vlaanderen. Zo goed als alles komt uit Wallonië”, klinkt het. Boonen ziet dan ook een kans voor Vlaamse bioboeren uit het oosten van ons land.

Ondanks de droogte staan de cichoreiplanten er volgens hem niet slecht bij. De wortels van de plant gaan wel twee meter diep waardoor de teelt behoorlijk droogteresistent is. “Wel zie je aan de knol dat hij het op bepaalde momenten moeilijk heeft gehad door de droogte”, aldus Boonen die aangeeft dat de biologische teelt van cichorei een veelvoud van de gangbare teelt kost. “Niet alleen is het uitgangsmateriaal duurder, vooral ook de onkruidbestrijding van de lange teelt is complex”, legt hij uit.

Limburgs pilootproject start onderzoek naar duurzamere teelt suikerbieten en cichorei
Uitgelicht
Provinciaal landbouwpraktijkcentrum PIBO Campus in Tongeren heeft een proefplatform voor duurzamere landbouwpraktijken zoals teeltrotatie, verschillende manieren van bodembewe...
26 augustus 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek