header.home link

BelOrta verpakt aardbeien in 100 procent circulaire verpakking

3 juni 2021

Vanaf deze week zitten de aardbeien van BelOrta in een 100 procent circulaire verpakking. Dankzij een samenwerking met FOST Plus en verpakkingsproducent Infia gebruikt de veiling voortaan aardbeipunnets die gemaakt zijn van 100 procent gerecycleerde aardbeibakjes. “Dit betekent dat geen enkel leeg aardbeibakje nog op de afvalberg hoeft te belanden”, zegt Jo Lambrecht, Sales & Marketing Manager bij BelOrta.

header aardbeipunnet BelOrta

De verpakkingen van BelOrta zijn al langer van gerecycleerde materialen gemaakt. “We werkten al vier jaar met aardbeipunnets die waren gemaakt van gerecycleerde water- en frisdrankflessen en andere PET-verpakkingen (r-PET) die werden verzameld via de PMD-huisvuilophaling”, vertelt Lambrecht. “Maar nu gaan we nog een stap verder. We gaan de huidige gerecycleerde aardbeipunnets opnieuw inzamelen en verwerken tot nieuwe bakjes.”

Deze innovatie is mogelijk door de introductie van de nieuwe blauwe zak in alle steden en gemeenten. In die zak hoort voortaan ook plastic verpakkingsafval thuis. “Die plastic inhoud wordt in sorteercentra in 14 fracties uitgesorteerd”, legt Lambrecht uit. “Door nieuwe technieken kunnen bij die sortering de plastic aardbeiverpakkingen er volledig automatisch uitgehaald worden, waarna ze opnieuw ingezet kunnen worden als grondstof voor nieuwe bakjes. Daarmee is de kringloop gesloten.”

Voor BelOrta betekent de vervanging van de oude verpakking door de 100%-gerecycleerde verpakking een vermindering van maar liefst 450 ton CO2-emissie per jaar. “Dat maakt van onze nieuwe aardbeipunnets meteen ook één van de meest duurzame verpakkingen op de markt”, klinkt het. In eerste instantie zal de veiling ze gebruiken voor aardbeien, maar volgens Lambrecht is het de bedoeling om dit uit te breiden en ze ook voor andere fruitsoorten in te zetten. Consumenten kunnen de verpakking herkennen aan het speciale logo.

logo aardbeipunnet BelOrta circulair

Je kan je natuurlijk de vraag stellen of de meest duurzame verpakking geen verpakking is. “Dat klopt”, zegt Lambrecht. “Waar mogelijk proberen we het gebruik van verpakkingen te vermijden of te verminderen. Maar bij gevoelige of bederfbare producten is een goed gekozen verpakking net cruciaal in de strijd tegen voedselverspilling. Diverse testen, onder meer bij aardbeien en bessen, hebben ons geleerd dat een doordachte verpakking het verschil maakt, zowel op het vlak van voedselverspilling als op vlak van voedselveiligheid. Minder voedsel verspillen verkleint onze ecologische voetafdruk. Bovendien heeft deze nieuwe verpakking een lage ecologische voetafdruk in vergelijking met heel wat andere materialen.”

Uit recente cijfers blijkt bovendien dat we met zijn allen steeds meer aardbeien van eigen bodem eten. BelOrta verkocht in 2020 meer dan 9.000 ton aardbeien. Met ruim 100 verschillende telers bedraagt het areaal aardappelen bij de veiling zo’n 300 hectare. Dat is een stijging van vier procent ten opzichte van het jaar voordien. Uit recente cijfers van marktonderzoeksbureau GfK blijkt bovendien dat de gemiddelde Belg in 2020 1,94 kilo aardbeien at. Dat is een groei van ruim 12 procent in vergelijking met het jaar voordien.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek