Belgische voedselbanken vestigen triest record
nieuwsIn heel Europa doen steeds meer mensen noodgedwongen een beroep op de hulp van voedselbanken. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Vorig jaar waren dat in België 121.000 mensen, een record. Opvallend is dat naast kansarmen ook gepensioneerden en kleine zelfstandigen aankloppen bij voedselbanken, die financieel afhankelijk zijn van Europese subsidies.
Vorig jaar deelden de Belgische voedselbanken aan 121.000 hulpbehoevenden voedselpakketten uit, 4.500 meer dan in 2011. Het is de sterkste stijging sinds het begin van de crisis in 2008. Vergeleken met 1995 gaat het zelfs om een verdubbeling. “Een triest record”, reageert gedelegeerd bestuurder Alfons De Vadder. “De crisis maakt zowel rechtstreeks als onrechtstreeks slachtoffers. Niet alleen zitten heel wat mensen met een kleiner inkomen, ook de reserves zijn op.”
Wat opvalt, is dat ook steeds meer kleine zelfstandigen die tijdens de crisis kopje onder gingen, hulp komen zoeken bij de voedselbanken. Ook het aantal gepensioneerden op zoek naar voedselpakketten blijft toenemen volgens De Vadder: “De stijging bij de gepensioneerden is een fenomeen van de laatste jaren. Alles wordt duurder, maar hun pensioen stijgt niet snel genoeg mee.”
Ook elders in Europa voelen de voedselbanken hoe de aanslepende economische crisis meer mensen naar de sociale afgrond drijft. “Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 hebben we in Europa nooit zoveel eten moeten uitdelen als vandaag”, zegt Yves Daccord van het Europese Rode Kruis. In Spanje zijn maar liefst drie miljoen mensen voor hun dagelijkse voeding afhankelijk van de voedselbank.
Voor hun werking steunen de voedselbanken vooral op donaties van bedrijven, veilingen en voedsel. Op regelmatige basis worden er ook inzamelacties georganiseerd. Maar de belangrijkste inkomstenbron is Europa. “En net nu lijkt Europa het budget voor voedselhulp te willen terugschroeven. Dat zou een ramp zijn voor ons”, alsnog Alfons De Vadder.
Bron: Knack / Het Nieuwsblad