Belgische landbouwhandel houdt voorlopig stand

De Belgische in- en uitvoer van landbouwproducten heeft in het eerste kwartaal van 2009 een daling van 3 pct opgetekend tegenover dezelfde periode in 2008. De daling is relatief beperkt, vergeleken met het totale Belgische handelsoverschot, dat in dezelfde periode met een kwart zakte. Dat blijkt uit het jaarlijkse Agrohandelsrapport van het Departement Landbouw en Visserij.
26 september 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

De Belgische in- en uitvoer van landbouwproducten heeft in het eerste kwartaal van 2009 een daling van 3 pct opgetekend tegenover dezelfde periode in 2008. De daling is relatief beperkt, vergeleken met het totale Belgische handelsoverschot, dat in dezelfde periode met een kwart zakte. Dat blijkt uit het jaarlijkse Agrohandelsrapport van het Departement Landbouw en Visserij.

De daling van het agrohandelsoverschot is volledig terug te voeren tot de agro-industriële producten (meststoffen, bestrijdingsmiddelen en landbouwmateriaal), met een daling van 35 pct, en de tuinbouwproducten, met 67 pct. De uitvoer van meststoffen kelderde in de eerste 3 maanden van 2009. In de hele Europese Unie zakte de landbouwexport met 12 pct tegenover het eerste kwartaal van 2008. De import met 9 pct. In totaal bedroeg het handelssaldo van de Belgische landbouw 1 miljard euro in het eerste kwartaal van 2009.

In 2008 kon de Belgische handel nog een positief saldo optekenen. In vergelijking met 2007 nam het agrarische handelsoverschot toe met 5,5 pct tot 3,5 miljard euro. Ter vergelijking: het totale Belgische handelssaldo slonk van 12,9 miljard euro in 2007 tot 4,1 miljard euro in 2008. De invoer van landbouwproducten is goed voor 9,6 pct van de totale Belgische invoer, de uitvoer voor 10,6 pct van het totaal. “Dat wijst op het niet te onderschatten belang van de agrosector voor de Belgische export”, staat te lezen in een persbericht.

In 2008 was de agrarische uitvoer goed voor 34,1 miljard euro (+14,5%), terwijl de invoer op 30,6 miljard euro (+13,5%) afklokte. Onder landbouwproducten wordt verstaan: akkerbouwproducten, dierlijke producten, tuinbouwproducten, agro-industriële producten zoals meststoffen, bestrijdingsmiddelen en landbouwmaterieel en andere landbouw- en visserijproducten zoals vis en schaaldieren, dranken en veevoeders.

De akkerbouwproducten vertegenwoordigen met 11 miljard euro veruit de hoogste in- en uitvoerwaarde, maar België boekt vooral een handelsoverschot bij de dierlijke en de agro-industriële producten (telkens 1,8 miljard euro). Enkel bij de categorie andere landbouw- en visserijproducten bestaat een handelstekort (680 miljoen euro). Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat Vlaanderen verantwoordelijk is voor 82% van de nationale invoer en 83% van de nationale uitvoer van landbouwproducten.

Meer nog dan in de totale Belgische handel zijn de EU-lidstaten de belangrijkste partners in de landbouwhandel. Ongeveer driekwart van de ingevoerde landbouwproducten is uit de EU afkomstig en 84 pct van de uitgevoerde landbouwproducten gaat naar EU-lidstaten. Binnen de EU zijn vooral de buurlanden van groot belang. Haast 62 pct van de landbouwinvoer komt uit Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Dat vijftal is met 67% ook de grootste afzetmarkt voor Belgische landbouwproducten. De twaalf nieuwe EU-lidstaten nemen aan belang toe, al blijft hun aandeel in onze invoer (2,5%) en uitvoer (4%) beperkt.

Van alle EU-lidstaten kende België in 2008 het vierde grootste handelsoverschot, na Nederland, Frankrijk en Denemarken. België is goed voor 7,7 pct van de landbouwinvoer en 9 pct van de landbouwuitvoer van de EU, waarmee het respectievelijk op de zesde en vierde plaats staat. "De hoge cijfers wijzen erop dat ons land bij uitstek een open economie heeft die leeft van in- en uitvoer en doorvoer van producten", stelt het Departement Landbouw en Visserij.

Meer informatie: Agrohandelsrapport 2008

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek