Belgische aanbieder van maaltijdboxen groeit verder dankzij focus op lokaal
nieuwsTerwijl buitenlandse spelers als HelloFresh een postcoronadip lijken door te maken, groeit de Belgische aanbieder van maaltijdboxen Foodbag verder. Stéphane Ronse, de zaakvoerder van het bedrijf, dat onderdeel uitmaakt van de Colruyt Group, verklaart de groei onder andere door de focus op lokaal. Niet alleen stemt het menu af op de smaakbeleving van de Belg, tevens worden producten steeds meer lokaal gesourced. “De consument heeft sinds corona steeds meer interesse in lokaal geproduceerd eten.”
Vorig jaar groeide de omzet van Foodbag met een kwart naar 37 miljoen euro. Het bedrijf met hoofdkantoor in Gent verstrekt wekelijks 13.000 maaltijdboxen en biedt daarnaast ook kant-en-klare maaltijden aan. Naast zijn bezorgproducten verkoopt het ook verspakketten in Okay dat onderdeel is van de Colruytketen. Colruyt is met 83 procent hoofdaandeelhouder van Foodbag dat in 2014werd opgericht. "Dit jaar mikken we op een omzetverhoging tot 50 miljoen euro en we zijn goed op weg, want in de eerste jaarhelft groeiden we al met 37 procent", zegt CEO Stéphane Ronse, medeoprichter en mede-eigenaar van het bedrijf.
De groei van Foodbag is opmerkelijk gezien de moeilijkheden die andere spelers in de markt van maaltijdboxen lijken door te maken. Nadat de maaltijdboxensector tien jaar geleden een sterke groei inzette, die tijdens corona versterkt werd, kent hij momenteel een weerslag. Zo daalde bij HelloFresh de verkoop van maaltijdboxen dit jaar alleen al met 8,4 procent. Ook concurrent Marley Spoon kent moeilijke tijden. Beide bedrijven zetten in op kant-en-klare maaltijden om het verlies van maaltijdboxen te compenseren.
Volumegroei tijdens corona irreëel
“Terugkijkend moeten we toegeven dat we te optimistisch waren toen we de volumegroei uit de pandemie doortrokken naar de toekomst”, verklaarde HelloFresh-CEO Dominik Richter recent bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Tijdens de lockdowns boomde de vraag toen mensen niet op restaurant konden, veel tijd hadden en actief aan de slag wilden met nieuwe gerechten. Deze vraag zakte voor een deel weer in toen mensen weer het huis uit konden en door de hoge energiekosten en inflatie ook nog eens gingen besparen.

Foodbag wist zich dus aan deze miserie te onttrekken en ziet ook de business van maaltijdboxen nog steeds groeien, want het trekt nog steeds nieuwe klanten aan terwijl bestaande klanten meer bestellen. Stéphane Ronse heeft een aantal verklaringen voor het succes van Foodbag tegen de achtergrond van de slinkende internationale grootmachten. ”Ten eerste haalt België zijn achterstand in op landen als Nederland wat de onlineverkoop van verse voeding betreft”, zegt hij. “Verder is het onze sterkte dat we een lokale speler zijn.”
Deze nadruk op het lokale uit zich volgens Ronse op twee manieren. Ten eerste past Foodbag zijn aanbod aan op de lokale vraag. “Toen ik er tien jaar geleden thuis in Varsenare aan begon, was het mijn doel ook mijn buur ooit mijn maaltijdbox te laten bestellen. Daarom ontwikkelden onze zeven lokale chefs naast exotische maaltijden ook pakweg worst met appelmoes. Dat maakt echt het verschil online. Zalando en Coolblue verkopen dezelfde producten als hun concurrenten, maar in voeding speelt het lokale een grote rol.”
Nadruk op lokale producten
Anderzijds legt Foodbag ook de nadruk op het lokaal aankopen van groenten, fruit, vlees en zuivelproducten. Zo werkt het met ruim 100 Belgische leveranciers samen en probeert het steeds meer import te vervangen door een lokaal alternatief. “Daarin past ook onze recente samenwerking met Belpasta, producent van Belgische pasta van Belgische (Vlaamse en Waalse) tarwe”, aldus Ronse die constateert dat de interesse in lokale producten door corona wel blijvend is toegenomen. Inspelende op deze interesse pakt Foodbag in zijn promotie en reclame ook uit met deze lokale producten.
Toch is het niet alleen de nadruk op lokaal dat de groei van Foodbag verklaart. Het bedrijf profiteert ook van de recente “overname” door Colruyt. In 2022 nam Colruyt 83 procent van de aandelen over. Hierdoor zijn de maaltijdboxen sinds een jaar ook af te halen in 150 Collect & Go-afhaalpunten van Colruyt Group en daarnaast worden verspakketten van Foodbag ook aangeboden in de Okay-winkels.
Toch is het niet alleen een goednieuwsshow bij het jonge bedrijf. Vorig najaar moest Foodbag zijn onlinesupermarkt Rayon sluiten. “We dachten dat er veel schaalvoordelen zouden zijn met Foodbag, maar de logistieke dynamiek is volledig anders. Terwijl het magazijn van Foodbag volledig leeg is wanneer de laatste bestelwagen naar de klant is vertrokken, moet een onlinesupermarkt een permanente voorraad van zo’n 6.000 tot 10.000 producten hebben. Beide modellen naast elkaar laten bestaan, bleek niet haalbaar”, aldus Ronse in De Tijd.

Bron: Eigen berichtgeving / De Tijd