België verbiedt import van Spaanse komkommers
nieuwsMinister Laruelle heeft beslist om de import van komkommers afkomstig van twee Spaanse distributeurs te verbieden. Ze benadrukt echter dat al sinds de winter geen komkommers meer ingevoerd werden. Het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties communiceert op zijn beurt dat de maatregelen ter beheersing van microbiologische contaminatie van verse groenten en fruit aangescherpt worden.
In de marge van een bijeenkomst van de EU-landbouwministers in het Hongaarse Debrecen laat federaal minister Sabine Laruelle weten dat België de import van komkommers afkomstig van twee Spaanse distributeurs verbiedt. De komkommers van die Spaanse bedrijven zijn vermoedelijk verantwoordelijk voor de gevallen van besmetting met de EHEC-bacterie waarbij in Duitsland al verschillende slachtoffers vielen. Maar om misverstanden of paniek te vermijden benadrukt Laruelle dat volgens recente controles “al sinds de wintermaanden geen komkommers meer ingevoerd werden”.
Ook Rusland heeft de invoer van groenten uit Spanje verboden, evenals groenten uit Duitsland. “Als de situatie niet verandert, zullen we alle in Europa geproduceerde groenten verbieden”, waarschuwt het hoofd van de Russische gezondheidsdiensten, Gennadi Onisjtsjenko, maandag via het persbureau Interfax. De Russische overheid had enkele dagen geleden al gewaarschuwd voor het gebruik van de ingevoerde groenten.
Op de groenteveilingen werd maandag slechts 25 procent van de aangevoerde komkommers verkocht. De prijs is gedaald tot één vierde van de normale prijs: 10 cent in plaats van de gebruikelijke 30 à 40 cent. “Jammer”, vindt Philippe Appeltans van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT), “want er is niets mis met de Belgische komkommers. De telers en de veilingen nemen immers permanent maatregelen om bacteriële besmettingen tegen te gaan.”
“Onze telers zijn gecertificeerd voor autocontrole en werken al jarenlang volgens één of meerdere lastenboeken, waarbij hygiënemaatregelen een belangrijke plaats innemen. Aangezien hygiëne cruciaal is in het beheersen van bacteriële besmettingen, wordt de kans op contaminatie door deze maatregelen al sterk gereduceerd. De teelt van komkommers gebeurt bovendien in serres, onder gecontroleerde omgevingsfactoren en zonder gebruik van dierlijke mest”, luidt het.
“Daarnaast werken de veilingen sinds geruime tijd volgens strikte kwaliteitssystemen met hygiënemaatregelen en volgen ze een gezamenlijk monitoringplan voor bacteriële contaminatie. Daarop worden ze overigens regelmatig extern gecontroleerd”, voegt VBT eraan toe. De voorbije jaren werden daarbij geen problemen vastgesteld. Om resterende ongerustheid weg te nemen, geeft VBT aan dat telers en veilingen hun hygiënemaatregelen en monitoring zullen aanscherpen. Ondanks het feit dat er geen aanwijzingen zijn dat besmette producten op de Belgische markt zijn, heeft ook het Voedselagentschap besloten de controles te verscherpen.
“Maar de veiligheid van levensmiddelen is een zaak van de gehele keten”, besluit VBT. “De verantwoordelijkheid van de consument ligt hier in het hygiënisch behandelen en bereiden na aankoop. Zo was je best altijd je handen, spoel je de komkommers goed af of schil je ze. Daarenboven kan je altijd de herkomst van producten controleren op de verpakking.” Het is ook zo dat voor België het seizoen voor de invoer van sla, tomaat en komkommer uit Spanje op zijn einde loopt in de periode maart-april. De producten die momenteel verhandeld worden zijn voornamelijk van eigen bodem.
Ondertussen zouden ook in Nederland drie gevallen van nierfalen zijn opgedoken die mogelijk veroorzaakt werden door een EHEC-besmetting. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemeld. Het gaat om mensen die een darminfectie hebben opgelopen na een bezoek aan Duitsland. Zij hebben naast darmklachten ook ernstige nierklachten (HUS). In één geval is het zeker dat de nierklachten werden veroorzaakt door de Duitse EHEC-bacterie. Bij de andere twee gevallen vermoedt het RIVM wel dat het komt door EHEC, maar moet onderzoek nog uitsluitsel geven.
Bron: Belga/Eigen verslaggeving