Beleggers krijgen lucht van meststoffenmarkt
nieuwsBHP Billiton, de grootste mijnbouwgroep ter wereld, zet zijn vijandig bod op de Canadese meststoffenproducent PotashCorp voort en stapt daarvoor rechtstreeks naar de aandeelhouders. Op de beurs van Brussel profiteren Tessenderlo Chemie en het Waalse meststoffenbedrijf Rosier. "De vergelijking met PotashCorp houdt nochtans geen steek", meent Johan Van Geeteruyen, fondsbeheerder bij Petercam.
BHP Billiton benaderde dinsdag de raad van bestuur van PotashCorp met een bod van 38,6 miljard dollar (30 miljard euro), maar het Canadese bedrijf vond dat onvoldoende, zeker nu de markt van meststoffen weer voor betere tijden staat nadat de landbouwers de voorbije twee jaar zuinig waren op hun uitgaven voor meststoffen door de crisis.
Volgens de International Fertilizer Industry Federation (IFA) zal er dit jaar 26,6 miljoen ton kalium verbruikt worden, 20 procent meer dan vorig jaar. Daarmee is een einde gekomen aan de daling van de consumptie van de voorbije jaren. In 2014 zal het verbruik zelfs gestegen zijn tot 31,9 miljoen ton. Tussen 2009 en 2014 zal de consumptie van kalium met gemiddeld 8,2 procent per jaar groeien. Dat is ruim het dubbele van de gemiddelde groei voor kunstmestingrediënten.
PotashCorp is volgens analisten een erg aantrekkelijk bedrijf omdat het marktleider is in een markt met weinig aanbieders. Bovendien is het bedrijf betrokken bij 40 procent van de nieuwe mijnen die de komende tien jaar opengaan. Dat er een bredere consolidatie op gang lijkt te komen, blijkt ook uit de ontwikkelingen in Rusland. Het Russische Uralkali, eigendom van de miljardair Suleiman Kerimov, wil een participatie nemen in zijn rivaal Silvinit.
Potash Corporation is wereldwijd de grootste producent van de meststof kalium (ook wel potas genaamd) en tevens een belangrijke fabrikant van andere meststoffen als stikstof en fosfaat. PotashCorp blinkt ook uit door zijn lage kostenstructuur en een sterke positie in nog te ontginnen mijnen. Het bedrijf bezit met zijn mijnen in Saskatchewan zo'n 20 procent van de wereldwijde voorraden. De potasvoorraden op aarde zijn eerder beperkt, wat van de meststof een begeerd goed maakt.
Het Brits-Australische BHP Billiton, voornamelijk een delver van ijzererts, steenkool en aluminium heeft al ervaring in de meststoffensector. BHP is eigenaar van een potasmijn in Canada. Vorig jaar liet BHP-topman Marius Kloppers nog verstaan dat zijn bedrijf "miljarden dollars" wil investeren in die activiteit. BHP Billiton heeft circa 11 miljard dollar in reserve en met een marktwaarde op de beurs van circa 200 miljard dollar voldoende kredietruimte om aandeelhouders cash uit te betalen.
"We zijn er rotsvast van overtuigd dat de aandeelhouders van PotashCorp de zekerheid van een cash bod, met een premie van 32 procent boven de gemiddelde koers van de jongste dertig dagen erg aantrekkelijk zullen vinden", stelde voorzitter Jacques Nasser van BHP Billiton in een mededeling. Het bedrijf stapt daarom met zijn bod van 130 dollar cash per aandeel rechtstreeks naar de aandeelhouders van PotashCorp. De financiële markten speculeerden intussen al op een hoger bod. De koers van PotashCorp steeg tot 143,17 dollar, fors boven de biedprijs.
Als BHP Billiton in de overname slaagt, ontstaat een belangrijke concurrent voor onder andere het Duitse K+S, Oekraïense UralKali en Amerikaanse Bunge. Er zijn voor hen maar beperkt mogelijkheden tot overnames. Circa 75 procent van de kalium die wereldwijd wordt geproduceerd, komt uit Canada, Duitsland, Rusland en Wit-rusland
Tessenderlo Chemie (+2,7%) en het Waalse meststoffenbedrijf Rosier (+4,4%) profiteren van de interesse voor de meststoffenmarkt en behoren bij de sterkste stijgers op de beurs van Brussel. "Beleggers zoeken iets wat er niet is want de vergelijking houdt geen steek", meent Johan Van Geeteruyen, fondsbeheerder bij Petercam. "Tessenderlo heeft geen grote marktpositie in de aanbieding, iets waar grote spelers als BHP Billiton naar op zoek zijn. Ook Rosier is klein bier tegenover PotashCorp".
Bron: De Morgen/De Standaard/De Tijd