header.home link

Barry Callebaut legt productie in Wieze stil na ontdekking van salmonella

Chocoladeproducent Barry Callebaut heeft de productie in de fabriek in het Oost-Vlaamse Wieze - de grootste chocoladefabriek ter wereld - donderdag stilgelegd na de ontdekking van salmonella in een productielot. Dat maakte het bedrijf zelf bekend.

30 juni 2022  – Laatste update 1 juli 2022 8:38
Lees meer over:
barrycallebautfabriekWieze-1250

Alle chocoladeproducten na 25 juni geproduceerd in Wieze, deelgemeente van Lebbeke, werden geblokkeerd. De fabriek, waar zowel vloeibare als vaste chocolade wordt gemaakt, ligt stil. Op dit moment zijn er volgens woordvoerder Korneel Warlop geen aanwijzingen dat de chocolade bij de consument is geraakt. "De overgrote meerderheid van de producten zit nog bij ons. De rest zit in de warenhuizen van onze klanten", klinkt het. Vanuit Wieze wordt chocolade naar de verwerkers gestuurd, dus niet rechtstreeks naar de consument.

Op maandag 27 juni ontdekte Barry Callebaut een salmonellapositief productielot, vervaardigd in Wieze. "De robuuste voedselveiligheidsprogramma's zorgden ervoor dat lecithine snel kon worden geïdentificeerd als besmettingsbron", luidt het. Barry Callebaut bracht zelf het federaal voedselveiligheidsagentschap (FAVV) op de hoogte van het incident en legde als voorzorgsmaatregel alle chocoladeproductielijnen in Wieze stil. Alle producten die gemaakt werden sinds de test werden geblokkeerd.

De chocoladeproductie in Wieze blijft tot nader order opgeschort. Uit voorzorg heeft het bedrijf alle klanten gecontacteerd en gevraagd om alle mogelijk verzonden producten te blokkeren.

Barry Callebaut zal de tijd nemen om hoofdoorzaak van de besmetting op te sporen, en zal het FAVV op de hoogte houden tijdens dat proces. "Wanneer dat succesvol is afgerond, zullen de productielijnen worden gereinigd en gedesinfecteerd voordat het productieproces wordt hervat." Hoe lang de productie stil zal liggen, kan het bedrijf niet zeggen. Ook het FAVV zal eerst groen licht moeten geven voor de heropstart.

In Wieze werken 1.200 mensen, waarvan 600 in de fabriek. Die zijn ook donderdag aanwezig. Ze bereiden zich voor om de site volledig schoon te maken, klinkt het.

In april moest chocoladebedrijf Ferrero zijn chocoladefabriek in Aarlen sluiten na een salmonellabesmetting. Pas in juni mocht de fabriek onder voorwaarden weer opstarten. De kaasfabriek van Milcobel had dan weer te kampen met een listeriabesmetting. Ook daar is de productie snel kunnen hervatten.

Mondelez verzekert dat zijn producten geen enkel gezondheidsrisico vormen

Volgens verschillende media moesten meerdere bedrijven die chocolade van Barry Callebaut in hun producten verwerken, de productie volledig of gedeeltelijk stilleggen. Daarbij onder meer Neuhaus, The Belgian Chocolate Group, Guylian en Mondelez.

Mondelez liet donderdagavond weten dat het een complete inventariscontrole heeft uitgevoerd in alle productiesites waar de bewuste chocolade van Barry Callebaut geleverd wordt. "Uit voorzorg hebben we de productielijnen in de betrokken fabrieken tijdelijk stilgelegd, evenals de leveringen aan klanten. We hebben ondertussen de productie weer opgestart, behalve in één koekjesfabriek waar we uit voorzorg hebben besloten om extra schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren, voordat de productie opnieuw wordt opgestart", zegt de multinational, bekend van merken zoals Côte d'Or, Milka, Oreo, LU en TUC, in een persbericht.

"Na deze inventarisatie en een grondige risicoanalyse kunnen wij concluderen dat onze producten die in de winkels liggen, geen enkel risico voor de voedselveiligheid vormen en veilig door de consument kunnen worden geconsumeerd", aldus Mondelez.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek