Authentieke (vlees)gerechten centraal op het kerstmenu

De kerstperiode staat voor de deur. En wat is er beter dan de voeten onder tafel te schuiven en te genieten van een uitgebreid feestmenu. Hoewel er de afgelopen 60 jaar heel wat veranderd is op vlak van tradities en eetgewoonten tijdens de kerstperiode, draait het kerstfeest van de Belgen nog steeds om familie, leuk gezelschap en lekker eten. Uit een studie in opdracht van kookplatform Lekker van bij ons blijkt dat de Belg vandaag steeds meer kerstfeestjes houdt en bijwoont, viert met de naaste familie en teruggrijpt naar de traditionele gerechten.
23 december 2019  – Laatste update 14 september 2020 14:52
Lees meer over:
De kerstperiode staat voor de deur. En wat is er beter dan de voeten onder tafel te schuiven en te genieten van een uitgebreid feestmenu. Hoewel er de afgelopen 60 jaar heel wat veranderd is op vlak van tradities en eetgewoonten tijdens de kerstperiode, draait het kerstfeest van de Belgen nog steeds om familie, leuk gezelschap en lekker eten. Uit een studie in opdracht van kookplatform Lekker van bij ons blijkt dat de Belg vandaag steeds meer kerstfeestjes houdt en bijwoont, viert met de naaste familie en teruggrijpt naar de traditionele gerechten.   
Een traditioneel Belgisch kerstdiner bestaat meestal uit 3 (41%) tot 4 gangen (27%). Op kerstavond en op kerstdag wordt meer dan 80% van de warme maaltijden bereid door de gastvrouw of – heer. Bij 8 procent zijn de genodigden elk verantwoordelijk voor een gang van het kerstmenu. Daarnaast eet 5 procent dan een afgehaalde kerstmaaltijd en 5 procent geniet buitenshuis van een feestmaal.
 
Smaak en kwaliteit weegt nog meer door dan anders wanneer Belgen hun kerstmenu kiezen. Doorgaans mag het ook wat meer kosten. Belgische gastvrouwen- en heren geven de voorkeur aan een korte en eenvoudige bereiding. Andere belangrijke aspecten zoals gezondheid, milieu en lokale consumptie blijven een gelijkaardige rol spelen bij doordeweekse maaltijden voor het overgrote deel van de consumenten.
 
“In tegenstelling tot zo’n 50 jaar geleden, wanneer de vrouw zich tijdens het hele kerstfeest in de keuken verschanste, willen de gastvrouwen en -heren vandaag tijdens de kerstdagen zo weinig mogelijk tijd in de keuken doorbrengen”, licht trendwatcher en veranderingspsycholoog Herman Konings toe. “Ze willen hun tijd spenderen met de familie, die ze doorheen het jaar erg weinig zien. De opkomende trend van afhaalmaaltijden en feestelijke foodboxen past dan ook perfect in dit verhaal. Maaltijden die gedeeld moeten worden zoals gourmet en fondue blijven populair tijdens de feesten. Ook populair is het concept van ‘bring your own diner’ waarbij elk gast zijn eigen gerecht meebrengt, zodat kosten en moeite meteen gedeeld worden.”
 
Bij Kerstmis horen traditionele gerechten en ook vlees zit daarin heel sterk verweven. Bij meer dan 9 op de 10 Belgen (93%) staat er doorgaans vlees op het kerstmenu. Kalkoen (40%) en wild (19%) zijn nog steeds de meest populaire gerechten, gevolgd door vis (10%), gourmet (10%), fondue (10%) en gebraad (9%). Slechts 3% heeft liever of absoluut geen vlees.
 
“We zien dat er tijdens de kerstdagen traditiegetrouw iets vaker vlees op het menu staat. Dat komt vooral omdat het plezier van authentieke gerechten centraal staat en we vaak terugkeren naar een traditioneel kerstgerecht. Ook naast de kerstperiode blijft het duidelijk dat vlees nauw verweven zit in onze eetgewoonten. Ruim 8 op 10 Belgen (87%) vindt dat vlees deel uit maakt van onze Belgische eetcultuur en 80% daarvan vindt dat vlees simpelweg ingebakken zit in onze voedingsgewoontes”, licht Liliane Driesen, woordvoerder van Lekker van bij ons toe.
 
Tot slot nog enkele andere opvallende cijfers. De Belg heeft gemiddeld 3,3 kerstfeestjes tijdens de kerstperiode. Bij Belgen onder de 35 jaar en bij gezinnen met kinderen ligt het gemiddelde nog hoger. Meer dan één derde (35%) heeft 5 feestjes op de agenda staan. Voor 7 op 10 (71%) is Kerstmis net de perfecte gelegenheid om nog eens samen te tafelen en een gezellig moment te beleven met de familie, die ze doorgaans te weinig kunnen zien.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek