Australië wil overleg met EU over invoerquota rundvlees

Dat de Europese Unie en de Verenigde Staten een voorlopige oplossing uitgewerkt hebben voor hun hormonenconflict, baart de rundvleesexporteurs in Australië zorgen. Ze vrezen dat hun uitvoer naar de EU in het gedrang komt door de ruimere markttoegang die zal toegekend worden aan de Amerikanen. De Australiërs willen zo snel mogelijk duidelijkheid.
26 mei 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:08
Lees meer over:

Dat de Europese Unie en de Verenigde Staten een voorlopige oplossing uitgewerkt hebben voor hun hormonenconflict, baart de rundvleesexporteurs in Australië zorgen. Ze vrezen dat hun uitvoer naar de EU in het gedrang komt door de ruimere markttoegang die zal toegekend worden aan de Amerikanen. De Australiërs willen zo snel mogelijk duidelijkheid.

In 1988 besliste de EU om de invoer te verbieden van vlees dat behandeld werd met hormonen. Omdat deze maatregel niet conform de spelregels van de Wereldhandelsorganisatie is, mochten de Amerikanen jaarlijks handelssancties treffen voor een waarde van 116,8 miljoen dollar. Begin deze maand bereikten de twee handelsblokken eindelijk een compromis.

Tijdens de eerste drie jaar van het akkoord zouden de Amerikanen 20.000 ton extra rundvlees mogen uitvoeren naar Europa. Vanaf het vierde jaar wordt dat opgetrokken tot 45.000 ton. In ruil worden de handelssancties opgeheven. De Australiërs kijken met argusogen naar de deal. "We zullen erover waken dat de Europese quotaregeling de diverse vleesexporteurs niet ongelijk behandelt", zo heeft de Australische regering laten verstaan.

Australië wil dat de tariefquota voldoen aan de vereisten van de Wereldhandelsorganisatie. Het land voert rundvlees uit naar de EU voor een bedrag van 76 miljoen euro. Het gaat niet om een groot volume, maar voor de Australiërs biedt de Europese markt wel een kans om hoogwaardig kwaliteitsvlees te commercialiseren.

Het grootste deel van de Australische export valt onder Europese tariefquota die ingesteld zijn voor kwaliteitsvlees. Slechts zeven landen kunnen hier gebruik van maken. Naast Australië gaat het om Nieuw-Zeeland, de VS, Paraguay, Brazilië, Argentinië en Uruguay.

Bron: Reuters

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek