header.home link

Alternatieve landbouworganisaties nemen deel aan Brusselse klimaatmars

7 oktober 2021

Alternatieve landbouworganisatie Boerenforum neemt deel aan de klimaatmars die komende zondag gepland is in Brussel. Ook Waalse zusterorganisaties lopen mee in de mars en schuiven agro-ecologie en verduurzaming van de landbouw naar voren als deel van de oplossing van de klimaatproblemen. “De huidige agro-industrie verergert de klimaatcrisis”, klinkt het.

Lees meer over:

“Agro-ecologische landbouw kan in onze voedselbehoeften voorzien terwijl het ook de opwarming van de aarde tegengaat en de biodiversiteit beschermt”, verklaart Boerenforum haar deelname in de klimaatmars die deze zondag gepland is in Brussel. Boerenforum is een beweging in Vlaanderen die pleit voor een boerenlandbouw die agro-ecologische praktijken hanteert. Het zet zich af tegen wat zij het "industriële landbouwmodel" noemt.

Boerenlandbouw is deel van de klimaatoplossing

Tijs Boelens - Boerenforum

De klimaatmars wordt georganiseerd door Klimaatcoalitie en vindt plaats aan de vooravond van een belangrijke Europese top en de grote klimaattop in Glasgow. “Wij willen de klimaatcrisis op de politieke agenda brengen”, laat een woordvoerder weten. De organisatie verwacht deze zondag tienduizenden deelnemers, tachtig organisaties zouden hun deelname al hebben toegezegd.

Onder deze deelnemende organisaties dus ook een aantal landbouworganisaties die pleiten voor alternatieve landbouwmodellen. Bij de mars zullen behalve BoerenForum ook de volgende organisaties aanwezig zijn: Mouvement d’Action Paysanne (MAP), Fédération Unie de Groupements d’Eleveurs et d’Agriculteurs (FUGEA), MIG (Association de producteurs de lait) en ECVC (European Coordination Via Campesina).

Agro-ecologische landbouw als oplossing

De organisaties willen door hun deelname het belang van agro-ecologische landbouw als oplossing voor de klimaatcrisis benadrukken en vragen concrete steun van de politiek voor dit landbouwmodel. Volgens Boerenforum is dit landbouwmodel in België bedreigd door “het industriële landbouwmodel dat gekenmerkt wordt door schaalvergroting, intensivering en een steeds grotere afhankelijkheid van externe inputs.”

Boerenforum wijst op statistieken die aantonen dat er wekelijks gemiddeld 43 landbouwbedrijven verdwijnen in ons land, terwijl de overblijvers steeds groter worden. “Door het huidige beleid gericht op vrijhandel, specialisatie en deregulering van productie wint de intensieve landbouw terrein en ontvangt ze een steeds groter deel van de overheidssteun”, aldus woordvoerder Tijs Boelens die stelt dat de huidige agro-industrie de klimaatcrisis en de ecologische voetafdruk van het voedsel juist verergert. "Wij roepen overheden op om het landbouw- en milieubeleid te heroriënteren richting de boeren-, familiale en voedende landbouw."

Naast steun voor de boerenlandbouw eist de organisatie eveneens een betere toegang tot grond. Grond wordt steeds onbetaalbaarder waardoor het voor nieuwe landbouwers onmogelijk wordt om een bedrijf op te starten, klinkt het. "Het beleid zou de landbouwgrond voor voedselproductie moeten beschermen en het recht op grond voor boerinnen en boeren garanderen."

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek