header.home link

Abdij van Park in oude glorie en functies hersteld

10 september 2021

In de 17de eeuwse hoeve van de Abdij van Park in Leuven wordt weer geboerd voor de stad. Na drie jaar is de oude abdijhoeve gerestaureerd en weer officieel in gebruik genomen.

Lees meer over:
abdij

In de vier eeuwen oude koeienstal zal weer gemolken worden en ook het oude melkhuis krijgt weer zijn historische functie dankzij de koeien van BoerEnCompagnie. Het biologisch CSA-bedrijf van boeren Brecht en Tom en boerinnen Ine en Laurel voorziet de Leuvenaars van groenten, fruit, varkensvlees, zuivel en granen. In de gerestaureerde tiendenschuur zit de kortenketelwinkel van Wonen en Werken - De Wikke.

Leerplek

De Norbertijnen die de abdij bouwden waren belangrijke landbouwinnovatoren en ook de educatieve functie zal hersteld worden. Boer&Buiten doet aan landbouweducatie voor scholen, bedrijven en verenigingen en Landwijzer vzw zal vormingen voor toekomstige bioboeren op de eerste verdieping van de abdijhoeve organiseren.

 "Onze missie is om als kennis- en vormingscentrum bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van kwalitatieve, professionele biologische en biodynamische landbouw in Vlaanderen", zegt Pieter Vermeiren, organisator van het Leertraject biolandbouw bij Landwijzer, "Bij Abdij van Park zitten we op een zeer toepasselijke plek om het leertraject biologische en biodynamische landbouw aan te bieden. Theorie, innovatieve landbouwpraktijken, ervaring en reflectie sluiten er perfect op elkaar aan."

Open Monumentendag

Ook de ecologische niches blijven verzorgd, zegt de architect verantwoordelijk voor de restauratie: "Voor de vleermuizen hebben we speciale invliegopeningen en vleermuisvriendelijke verlichting op de hooizolder voorzien. Oud en nieuw samenbrengen, rekening houdende met natuurbehoud en de moderne noden, dat was de uitdaging van dit project."

De restauratie van de hoeve en haar bijgebouwen is een onderdeel van een grotere restauratie van de volledige abdijsite. De werken daarvoor begonnen al in 2011. Op de planning staan nu nog de restauratie van de oost- en noordvleugel van de abdij en van de infirmerie. Ook het neerhof zal volgend jaar worden heraangelegd. Alle werken zouden in 2025 moeten afgerond zijn.

In 2029 zal de Abdij van Park zijn 900ste verjaardag vieren. De restauratie is zondag te bewonderen op Open Monumentendag.

Bron: Belga / VRT

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek