Duitse biodieselproducenten vrezen faillissementen

De Duitse biodieselindustrie trekt aan de alarmbel. Vooral een aantal kleine en middelgrote fabrieken dreigen dit jaar te verdwijnen als gevolg van hogere taksen op biodiesel en een afzwakking van de bijmengplicht voor fossiele brandstoffen. Volgens Johannes Lackmann van de federatie VDB draait de Duitse biodieselindustrie momenteel op minder dan zestig procent van haar productiecapaciteit. Op jaarbasis bedraagt die vijf miljoen ton, waarmee Duitsland aan de top staat in Europa.
26 januari 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:47
Lees meer over:

De Duitse biodieselindustrie trekt aan de alarmbel. Vooral een aantal kleine en middelgrote fabrieken dreigen dit jaar te verdwijnen als gevolg van hogere taksen op biodiesel en een afzwakking van de bijmengplicht voor fossiele brandstoffen. 

Sinds begin dit jaar heeft de Duitse overheid de taks op biodiesel verhoogd, waardoor de vraag op de interne markt flink gedaald zou zijn. Volgens Johannes Lackmann van de federatie VDB draait de Duitse biodieselindustrie daardoor momenteel op minder dan zestig procent van haar productiecapaciteit. Op jaarbasis bedraagt die vijf miljoen ton, waarmee Duitsland aan de top staat in Europa. 

"Grotere biodieselfabrieken proberen een groter volume te exporteren naar de Europese Unie en landen in Oost-Europa, maar een groot aantal kleine bedrijven zijn daar niet toe in staat", zegt Lackmann. Eind vorig jaar heeft de regering wel beslist om de verhoging van de taks met zes eurocent per liter te halveren, maar die regeling is voorlopig nog niet van kracht.

Onzekerheid is er voorlopig ook nog over de bijmengplicht. Aanvankelijk was voorzien dat het percentagie deze maand zou opgetrokken worden naar 6,25 procent. Maar drie maanden geleden herleidde de Duitse regering dat percentage naar 5,25 procent, uit vrees dat het stimulerend beleid voor de productie van biobrandstof een te grote impact zou hebben op de voedselprijzen. Die ingreep zal volgens Lackmann de vraag naar Duitse biodiesel met 600.000 ton doen dalen. Maar voorlopig werd ook deze maatregel nog niet gepubliceerd in het staatsblad.

Een andere belangrijke beleidswijziging voor de biodieselproducenten in Duitsland is het voorlopige verbod om gebruik te maken van soja- en palmolie die niet gecertificeerd is op basis van duurzame landbouwpraktijken. Ook deze maatregel is voorlopig nog niet officieel van kracht, maar de biodieselproducenten nemen geen risico's en vermijden de import van niet-gecertificeerde soja- en palmolie.

Lackmann betreurt het wetgevende vacuüm waarin de Duitse biodieselindustrie momenteel verkeert. "Het huidige beleid is gestoeld op retroactieve maatregelen, maar op die manier kunnen we niet werken. Er is dringend nood aan een langetermijnstrategie", klinkt het tot slot.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek