Batterij moet rentabiliteit energiegemeenschap van boeren en burgers vergroten

Op het konijnenbedrijf van Yves De Bie in Minderhout, Hoogstraten is maandag een opslagbatterij ingehuldigd van energiecoöperatie Halnet. De batterij maakt het mogelijk de zelfvoorzieningsgraad te verhogen, alsook energie op dure momenten op het net te injecteren en op goedkope momenten van het net te onttrekken. Energieopwekking en -deling wordt op termijn gezien als een mogelijk verdienmodel voor landbouwers die over de ruimte beschikken om zonnepanelen, windmolens en pocketvergisters te plaatsen. “Al moet er eerst wel stappen genomen worden op vlak van wetgeving om dit te kunnen faciliteren”, klinkt het.

28 augustus 2023  – Laatst bijgewerkt om 29 augustus 2023 7:50
Lees meer over:
Halnet_mertens_de Bie

Sinds zes weken heeft konijnenhouder Yves De Bie een batterij ter beschikking met een op- en ontlaadvermogen van 150 kilowatt en een capaciteit van 450 KWh. Een capaciteit dat te vergelijken is met batterijen van 10 elektrische auto’s. “Voor mijn bedrijf is de batterij veel te groot, maar de bedoeling is dat de leden van de coöperatie Halnet ervan profiteren”, vertelt de konijnenhouder bij de officiële inhuldiging van de batterij maandag.

Halnet is een energiecoöperatie uit het gehucht Hal bij Minderhout, waar 30 burgers en 19 boeren zich verenigd hebben in een energiegemeenschap. Enkele boeren hebben hun daken vol gelegd met zonnepanelen en willen op termijn hun overschot aan stroom delen met de andere deelnemers in de gemeenschap. Halnet werd opgericht in reactie op de Europese richtlijnen van het ‘Clean Energy for all Europeans Package’ die stellen dat leden van een energiegemeenschap het recht hebben om zelf energie te produceren, op te slaan en deze energie te delen met elkaar of te verkopen op de (lokale) energiemarkt.

Verkoop op de Day Ahead-markt

Met de batterij, die ruim 300.000 euro kostte, zet de coöperatie een volgende stap. Hiermee verhoogt Halnet de inzetbaarheid van de zonne-energie dat het produceert. De beschikbare energie kan zowel lokaal gebruikt worden op momenten wanneer de energiekost op het net hoog is of kan tegen een vergoeding verhandeld worden op de 'Day Ahead-markt', de markt waarbij elektriciteit een dag op voorhand verhandeld wordt. Op deze manier verdienen deelnemende boeren en burgers hun investering terug en voorzien ze tegelijk in de groeiende behoefte aan ad hoc energie die een kernuitstap meebrengt.

Halnet_batterij2

“Het platteland, met zijn land- en tuinbouwbedrijven, beschikt over waardevolle troeven om hernieuwbare energie te genereren", zegt Lut D'hondt, ondervoorzitter van de Boerenbond, over het project. Volgens Boerenbond is de nieuwe batterij een mooi voorbeeld van hoe boeren en burgers samen hun energiefactuur kunnen drukken, én samen kunnen bijdragen aan de transitie naar hernieuwbare energie. Niet alleen kan energieopwekking op termijn ontwikkeld worden tot een alternatief verdienmodel voor de boeren, ook brengt het de landbouw en de burgers dichter bij elkaar.

De batterij bij Halnet werd geplaatst als onderdeel van het project 'Buurtstroom van boer en burger' waarin Boerenbond samenwerkt met boeren en hun buren om de beste manieren te vinden om lokaal opgewekte energie te gebruiken en te verhandelen. Naast de batterij werden ook andere verdienmodellen onderzocht zoals rechtstreeks energiedelen binnen een energiegemeenschap. Het onderzoek vond plaats in een operationele werkgroep die 75.000 euro subsidie ontving van het departement van Landbouw en Visserij.

Halnet_batterij

Eigen Halnetprijs op termijn

De voorzitter van Halnet is Tom Mertens, varkenshouder en teler van rode bessen. “We hebben een aanvraag ingediend om erkend te worden als energiegemeenschap", vertelt hij. "In de toekomst willen we als een speler actief zijn op de energiemarkt waarbij we met Halnetprijs een betere prijs kunnen aanbieden dan andere leveranciers. Dit kunnen we onder andere bereiken door de vraag en het aanbod van de coöperanten goed op elkaar aan te sluiten.” De huidige handel op de Day Ahead-markt, die hooguit zo'n 30 euro per dag oplevert, is volgens Mertens maar een tussenstap om tot dit groter doel te komen.

Momenteel is de wetgeving nog niet zo ver dat het de handel van energie binnen een coöperatie toe staat. Er kan slechts tussen twee adressen, zijnde twee EAN-nummers gehandeld worden. Tot de wetgeving energie-uitwisseling en handel tussen verschillende coöperatie-leden toestaat, willen Mertens en Halnet diverse verdienmodellen nader onderzoeken. “Momenteel zijn we in gesprek met de gemeente Hoogstraten om aantal laadpalen van stroom te voorzien”, klinkt het.

Daarnaast willen de energiecoöperanten de komende tijd gebruiken om de batterij verder onder de knie krijgen. Zo zou de batterij in eerste instantie de zelfvoorzieningsgraad van het bedrijf van Yves De Bie kunnen verhogen. De konijnenboer, die tevens via een Halnet-groepsinvestering zonnepanelen installeerde op zijn dak, heeft dag en nacht elektriciteit nodig voor de ventilatie van zijn schuren. Hij kan vanaf nu 's nachts dus een beroep op de batterijen doen.

Het verdere onderzoek naar de mogelijkheden van energiedelen zal plaatsvinden buiten de operationele werkgroep. Deze wordt namelijk op 1 september, na twee jaar, opgeheven. Ondanks dit zal ook Boerenbond haar inspanningen op het gebied van hernieuwbare energie (delen) voortzetten. De belangenorganisatie wil dit najaar vormingen rond energietechnieken aanbieden aan zijn leden en verder inzetten op de campagne Kort Kabel die energiedelen binnen landelijke gemeenten faciliteert.

“Boeren kunnen door energiedelen een belangrijke rol spelen in energietransitie”
Uitgelicht
Sinds 1 juli mogen twee partijen energie met elkaar delen. Vanaf 1 januari is het zelfs mogelijk energie met meerdere partijen te delen. Ondanks de wettelijke mogelijkheid, ke...
5 december 2022 Lees meer
Konijnenteelt: ongewisse toekomst van kleine sector in Vlaanderen
Uitgelicht
Met 20.000 konijnen behoort Yves de Bie uit Minderhout tot de grootste konijnenkwekers van het land. De kerst betekent traditioneel hoogseizoen voor de sector als veel huishou...
3 januari 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek