Vraag naar batterijen blijft groot ondanks gedaalde energieprijzen

Tijdens de energiecrisis is de vraag naar batterijen voor de opslag van zonne- of windenergie op landbouwbedrijven geëxplodeerd. Alhoewel de energieprijzen inmiddels ietwat genormaliseerd zijn, blijft de vraag hoog. Leveranciers van batterijsystemen wijzen onder andere naar de VLIF-steun als aanleiding van de stijgende vraag. Het subsidieniveau op batterijen steeg dit jaar naar 40 procent en voor jonge boeren ligt de steun op 50 procent. “Omdat landbouwers niet weten hoe lang deze VLIF-maatregel van kracht blijft, zien wij veel interesse”, aldus de leveranciers.

1 september 2023  – Laatst bijgewerkt om 1 september 2023 16:31
Lees meer over:
Halnet_batterij3

Boerenbond signaleert al ruim een jaar een grote interesse in groene energietechnieken. “We hebben dit jaar al 12 demodagen kriskras door Vlaanderen georganiseerd. De interesse onder boeren is enorm gegroeid door de gestegen stroomkosten”, vertelde de energie-adviseur van Boerenbond, Laurens Vandelannoote eind vorig jaar. De 12 demodagen stonden in het teken van groene energietechnieken zonnepanelen, zonneboilers, windmolens en batterijpakketten. Wegens succes worden ook dit jaar weer demosessies voorzien.

Ook producenten van batterijpakketten zagen het aantal aanvragen pieken tijdens de coronacrisis. Dat vertelt Tim De Schryver, zaakvoerder van Youpower uit Zele. “Na de oprichting van ons bedrijf in 2015 heeft het tot 2019 geduurd voordat we de eerste batterij op een boerderij hebben geplaatst. Het is door de energiecrisis, wanneer ondernemers hun elektriciteitsfactuur zagen exploderen, dat wij een enorme stijging van de verkoop onder boeren konden optekenen”, vertelt hij.

Batterij moet rentabiliteit energiegemeenschap van boeren en burgers vergroten
Uitgelicht
Op het konijnenbedrijf van Yves De Bie in Minderhout, Hoogstraten is maandag een opslagbatterij ingehuldigd van energiecoöperatie Halnet. De batterij maakt het mogelijk de zel...
28 augustus 2023 Lees meer

Op gunstige momenten stroom inkopen

De ondernemer zegt maandelijks zo’n twee batterijsystemen af te leveren bij boeren in België. Het betreffen batterijen met een laadvermogen van 45 kw en een capaciteit tussen de 120 en 250 kWh. Naast het faseren van consumptie- en productiepieken maakt een batterij het ook mogelijk om elektriciteit op goedkope momenten in te slaan. Op deze manier kan de energieprijs op een landbouwbedrijf gedrukt worden.

Ook leverancier Posetron, die de Halnetbatterij installeerde in Minderhout, spreekt van een sterke vraag naar batterijen. De normalisering van de energieprijzen heeft hier niets aan afgedaan. “De energieprijzen zijn een stuk lager dan vorig jaar, maar we zien dat boeren momenteel ook gestimuleerd worden om te investeren in een batterij door de VLIF-steun”, vertelt Raf Goossens van Posetron. “Het subsidiepercentage steeg van 15 procent in september 2022 tot 40 procent in maart. Voor jonge boeren ligt dat percentage zelfs op 50 procent."

Alhoewel allerhande landbouwbedrijven tot het klantenbestand van de batterijproducenten behoren, voeren melkveehouders de boventoon. “Zij kennen tijdens het melken in de ochtend en de avond een piek in het energieverbruik, juist op momenten dat de zon niet schijnt en de panelen weinig energie opwekken. Dat kan door de batterij perfect opgevangen worden”, aldus Goossens.

Raf Goossens

De energieprijzen zijn een stuk lager dan vorig jaar, maar we zien dat boeren momenteel ook gestimuleerd worden om te investeren in een batterij door de VLIF-steun

Raf Goossens - Posetron

Gemiddelde zelfvoorzieningsgraad van 75 procent

Posetron werd in 2018 opgericht en verkocht inmiddels al ruim 60 grote batterijsystemen aan landbouwers. “Door het gebruik van een batterij in combinatie met een zonnepanelen kan een zelfvoorzieningsgraad van gemiddeld 75 procent behaald worden en in combinatie met een windmolen kan dat oplopen boven de negentig procent”, vervolgt Goossens die er aan toevoegt dat de meeste landbouwers met enkel zonnepanelen slechts 20 tot 40 procent van de opgewekte energie zelf consumeren.

In bepaalde gevallen maakt de batterij het ook mogelijk om meer zonnepanelen te leggen. “We hebben een klant die aangesloten is op het laagspanningsnetwerk. Daardoor zijn mogelijkheden om te injecteren op het net begrensd en kan hij dus maar een beperkt aantal zonnepanelen leggen”, vertelt Goossens. "Door een batterij tussen de zonnepanelen en het laagspanningsnet te plaatsen kan de batterij op de juiste momenten de maximale stroom injecteren op het net zonder verzwaring van de netaansluiting", besluit hij.

Grote interesse in pocketvergister ondanks vergunningsproblematiek
Uitgelicht
Door de hoge energieprijzen is de interesse van landbouwers in biovergisters sterk gestegen. Dat bleek uit de opkomst bij een demodag in Torhout op het melkveebedrijf van Bjor...
11 december 2022 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek