Strengere regels voor grondstoffen biomassa

Vlaanderen verscherpt de regels rond grondstoffen voor biomassa. Zonder een bewijs van duurzaamheid erkend door de Europese Commissie zal in de toekomst biomassa niet zomaar beschouwd worden als hernieuwbare energie. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

14 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 14 december 2023 13:54
Lees meer over:
houtkapontbossingboombomen-1280

In verschillende biomassa-installaties in Vlaanderen wordt diverse biomassa als goedkope brandstof gebruikt om energie op te wekken. Maar grootschalige biomassa ligt al een tijdje onder vuur omdat het te gemakkelijk de stempel 'hernieuwbaar' en 'duurzaam' krijgt.

Eerder besliste minister Demir al om de houtstromen voor een grote biomassacentrale in Gent te weigeren omdat er grote vragen waren bij de duurzaamheid van die stromen. Concreet ging het over houtstromen uit Siberië in Rusland, Alberta in West-Canada, Oost-Canada en ook het Zuid-Amerikaanse Chili. Samen goed voor 1,5 miljoen ton hout. Ook de steun voor nieuwe grootschalige biomassa via groenestroomcertificaten werd decretaal stopgezet.

Nu scherpt Vlaanderen de regels rond biomassa nog verder aan. Vooraleer biomassa gecatalogeerd mag worden als afdoende hernieuwbaar zal de exploitant vanaf 2025 bewijs moeten aanleveren dat de biomassa voldoet aan duurzaamheids- en broeikasgasemissiereductiecriteria van de Europese Richtlijn Hernieuwbare Energie. Voor volgend jaar is een overgangsregeling voorzien. "Met deze aangescherpte wetgeving verhogen we de eisen voor biomassa en maken we duidelijk dat het zomaar opstoken van grondstoffen die voor betere doeleinden ingezet kunnen worden, geenszins beschouwd kan worden als een propere energiebron", besluit Demir.

Valorisatie houtige biomassa voor duurzame energie
Uitgelicht
Hout is een (vaak lokaal) aanwezige schone en goedkope energiebron die op lange termijn het landschapsonderhoud ondersteunt maar ook de biodiversiteit stimuleert. Dat staat te...
17 augustus 2015 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek