Aanspreekpunt moet lokale besturen helpen bij ontwikkeling voedselstrategie

nieuws

Met de oprichting van een aanspreekpunt willen Vlaams ministers van Plattelandsbeleid Hilde Crevits (cd&v) en van Omgeving en Landbouw Jo Brouns (cd&v) gemeenten en provincies helpen bij de ontwikkeling van een lokale of bovenlokale voedselstrategie. Het doel is dat tegen 2029 minstens 25 procent van de Vlaamse gemeenten een lokale voedselstrategie hebben waarbij maximaal wordt ingezet op samenwerking tussen platteland en stedelijke gebieden.

22 januari 2025 Griet Lemaire
Lees meer over:

Go4Food

Eind 2022 werd de Vlaamse voedselstrategie ‘Go4Food’ gelanceerd met als doel ons voedselsysteem klaar te stomen voor de toekomst. Lokale voedselstrategieën kunnen een belangrijke hefboom zijn om de doelstellingen van deze voedselstrategie te helpen realiseren. “Lokale voedselstrategieën maken het voor gemeenten mogelijk om aandacht te besteden aan gezond voedsel van en voor de inwoners. Zo ondersteun je de korte keten en is er een duidelijke band tussen landbouwer en consument”, legt minister Crevits uit.

Tegelijk stelt ze vast dat het voor kleine gemeenten vaak moeilijk ligt om veel tijd en middelen in de ontwikkeling van een voedselstrategie te steken. “Daarom kijken we momenteel hoe we drempelverlagend kunnen werken en het voor gemeenten en regio’s gemakkelijker kunnen maken om, zelf of in samenwerking, een voedselstrategie uit te werken. Lokale besturen kiezen hun eigen prioriteiten rekening houdend met hun lokale context, maar we kunnen hen wel sensibliseren en inspireren met een helder kader en goede praktijken”, meent Crevits.

Lokaal grondenbeleid

Voor minister Brouns biedt de Vlaamse voedselstrategie lokale besturen de kans om samen met boeren en burgers onze lokale productie te verankeren. “We willen daarbij de hand reiken naar het lokale en provinciale niveau. Een bijzondere focus moet daarbij komen op het grondenbeleid, want historisch gezien zijn lokale besturen – via kerkbesturen en OCMW’s – grootgrondbezitters”, klinkt het. De minister ziet lokale voedselstrategieën ook als een hefbomen voor de uitrol van een lokaal grondenbeleid met daarin kansen voor jonge landbouwers, landbouwers die inzetten op agro-ecologische praktijken en op de lokale markt. “Het lokale aankoopbeleid en publieke catering bieden dan weer kansen om de consumptie van lokale voeding te promoten en te verhogen”, meent hij.

Om al die redenen willen de cd&v-ministers het lokale en provinciale niveau actief te ondersteunen op het vlak van (boven)lokale voedselstrategieën. Zij schrijven een overheidsopdracht uit voor de oprichting van een aanspreekpunt dat lokale besturen daarbij ondersteunt en begeleidt. Thema’s die hierin aan bod komen zijn onder meer communiceren naar burgers en hen engageren, een voedselbeleid implementeren in de eigen werking (bijvoorbeeld aankoopbeleid en catering) en samenwerking met stakeholders. Lokale voedselstrategieën zijn daarnaast ook hefbomen voor de uitrol van een lokaal grondenbeleid met daarin extra kansen voor jonge landbouwers en landbouwers die inzetten op agro-ecologische praktijken. 

Vlaamse voedseltop mikt op strategische autonomie
Uitgelicht
Minister van Landbouw en Voeding Jo Brouns (cd&v) stelde dinsdag een nieuwe voedselstrategie voor op de Vlaamse voedseltop in Roeselare. Op korte termijn moeten er al conc...
29 november 2022 Lees meer

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek