"Aandacht voor biodiversiteit verbetert imago landbouw"

Wetenschapsjournalist Dirk Draulans was één van de gasten op het landbouwpraatje van Piet Vanthemsche. De Boerenbondvoorzitter nodigde Draulans uit omdat hij voor tv een programma maakte over biodiversiteit in Vlaanderen. Draulans ontkent niet dat er in de landbouw al heel wat inspanningen gebeuren, maar het kan volgens hem nog beter.
15 januari 2011  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:14
Lees meer over:

Wetenschapsjournalist Dirk Draulans was vrijdagmiddag te gast op het landbouwpraatje van Piet Vanthemsche. De Boerenbondvoorzitter nodigde Draulans uit omdat hij voor de televisie een programma maakte over biodiversiteit in Vlaanderen. Dirk Draulans ontkent niet dat er in de landbouw al heel wat inspanningen gebeuren rond biodiversiteit, maar het kan volgens hem nog beter.

“In de Kempen zag ik de kiekendief verdwijnen door de monocultuur maïsteelt”, illustreerde Draulans het verdwijnen van soortenrijkdom. Vanthemsche gaf hem gelijk dat landbouwers aandacht moeten hebben voor biodiversiteit en moeten zoeken naar een evenwicht, maar de boer mag zeker niet alleen verantwoordelijk gesteld worden voor een verschraling van de biodiversiteit. “Landbouw is in het stedelijke Vlaanderen heel intensief. Het is onmogelijk om, zoals sommigen willen, terug te keren naar de landbouw uit de vorige eeuw.”

Met simpele maatregelen zoals perceelsranden kan volgens wetenschapper en journalist Draulans veel bereikt worden. “Bovendien vergroot het de maatschappelijke waardering voor landbouw”, aldus Draulans. “Weinig mensen zijn gecharmeerd door het uitzicht van maïs, door als landbouwer aandacht te hebben voor het onderhoud en in stand houden van landschapselementen verbeter je het imago van de ganse sector”, meent Draulans. Wat de kritiek op de teelt van maïs betreft, wees Vanthemsche op de status quo van het areaal voedergewassen. “Het areaal bleef hetzelfde, maar werd meer zichtbaar in het landschap omdat voederbieten vervangen werden door maïs.”

“Soms verbaast het mij dat er nog zoveel landbouw is”, zei Draulans, “want Vlaanderen wordt stilaan één grote stad. In dat opzicht mag Vanthemsche inderdaad stellen dat er dankzij landbouw nog biodiversiteit is.” Maar boeren moeten volgens hem beseffen dat landbouw niet altijd en overal kan. “Natuur is bijzonder kwetsbaar en verdient daarom bescherming.” Vanthemsche herinnerde zijn gesprekspartner eraan dat een boer geld moet verdienen met zijn grond zodat het begrijpelijk is dat hij die niet graag verloren ziet gaan aan natuur.

Natuurdoelen implementeren in de bedrijfsvoering schoof Vanthemsche naar voor als een betere aanpak van de biodiversiteitsproblematiek. “Beheerovereenkomsten staan model voor een samenleving die de landbouwer vergoedt voor de maatschappelijke inspanningen die hij op vrijwillige basis doet”, verklaarde de Boerenbondvoorzitter. “Boeren moet rekening houden met natuur en biodiversiteit, maar onze core business blijft natuurlijk landbouw”, zei Vanthemsche.

Wat de landbouw in de media betreft, is Draulans ervan overtuigd dat de boeren zelf hun verhaal moeten vertellen. Een programma als ‘Boer zoekt vrouw’ vindt hij een gouden zaak voor de sector omdat het een heel persoonlijk en menselijk beeld van de boeren geeft. Draulans feliciteerde Boerenbond omdat land- en tuinbouw, in verhouding tot het maatschappelijk gewicht in ons land, meer dan evenredig aandacht krijgt in de media.

Dirk Draulans besloot met de suggestie tot verder overleg tussen landbouw en natuur over het in stand houden van de schaarse groene ruimte. “Daarbij kan het interessant zijn om individuele boeren en natuurbeschermers het debat te laten voeren in plaats van steeds de organisaties te laten onderhandelen”, zei Draulans. “Problemen lossen zich lokaal soms makkelijker op.”

Bron: eigen verslaggeving/Boerenbond

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek