A-ploeg brengt Antwerpse landbouwers en ondernemers samen

Ondernemers uit de stad Antwerpen in contact brengen met landbouwers uit de onmiddellijke omgeving van het stadscentrum, dat is het doel van de A-ploeg. RURANT vzw, het platform voor rurale ontwikkeling in Antwerpen, gaat beide partijen actief matchen. “We willen ook buiten de gekende paden treden. Denk maar aan een yoga-instructeur die een weide gebruikt als leslocatie of een grafisch ontwerper die een logo maakt voor een landbouwer”, klinkt het.

13 oktober 2020  – Laatst bijgewerkt om 13 oktober 2020 20:41
Lees meer over:

Datingapps die landbouwers en ondernemers bij elkaar brengen, bestaan niet. Nochtans zijn er mooie matches te maken tussen beide partijen, zo meent RURANT vzw. Daarom gaat de organisatie op zoek naar boeren uit de onmiddellijke omgeving van Antwerpen en bedrijven uit het stadscentrum. “Samen vormen zij de A-ploeg waarbinnen zij samenwerken, ervaringen uitwisselen, win-win’s creëren, enz. Zo kunnen ze samen slimmer ondernemen en boeren”, legt Laura van Selm van RURANT uit.

“Voor landbouwers die de klok rond moeten klaar staan voor hun dieren en gewassen, is het niet altijd evident om zich actief bezig te houden met het zoeken van nieuwe afzetmarkten, het verbreden van hun diensten of het vernieuwen van hun bedrijf. Dat is waar de A-ploeg een rol kan spelen”, aldus van Selm.

Op een steenworp afstand wonen en werken heel wat ondernemers die maar al te graag met een frisse blik en veel goesting de handen in elkaar willen slaan met een landbouwer uit de buurt

Laura van Selm - RURANT vzw

Omgekeerd bruist de stad Antwerpen volgens haar van ondernemerszin. “Op een steenworp afstand wonen en werken heel wat ondernemers die maar al te graag met een frisse blik en veel goesting de handen in elkaar willen slaan met een landbouwer uit de buurt. Daarnaast kunnen zij de ervaring, vaardigheden, producten of zelfs accommodatie van een nabij gevestigde boer vaak erg goed gebruiken”, weet RURANT.

Vandaag bestaan er al een aantal samenwerkingen tussen landbouwers en ondernemers, vaak gaat het dan om initiatieven om verse producten op het bord van Antwerpenaren te krijgen. “Maar succesvolle matches moeten niet altijd rond de korte keten of voedingsinnovatie te draaien. De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan een leegstaande schuur die door een eventplanner omgebouwd tot een exclusieve trouwlocatie. Of wie beter dan een grafische ontwerper uit het stadscentrum weet hoe je een voedingslogo maakt waar zijn buurtgenoten niet aan kunnen weerstaan”, zegt Laura van Selm.

Wie deel wil uitmaken van de A-ploeg kan dat op verschillende manieren. “Onze boeren en ondernemers kiezen zelf hoe ver ze gaan. Je kan gewoon lid worden van onze Facebookgroep waar beide partijen elkaar laagdrempelig kunnen ontmoeten. Dat is een heel eenvoudige manier om vraag en aanbod aan elkaar te linken. RURANT zet ook een aantal matchmakers in om indien nodig een zetje te geven”, luidt het.

Daarnaast wordt ook een ‘matchmaking event’ event georganiseerd. “Daar brengen we boeren en ondernemers met aanvullende kennis, diensten, producten, vragen, enz. met elkaar in contact. We komen samen om ervaringen uit te wisselen, ideeën af te toetsen of mogelijkheden voor samenwerking te verkennen”, vertelt van Selm.

Speciaal voor landbouwers is er ook een intensief actietraject voorzien. “We gaan samen op zoek naar vernieuwingsmogelijkheden en bieden hen de nodige ervaringen, contacten en tools om hun innovatieve ideeën om te zetten in een uitvoerbaar plan. Dat doen we door hen 5 dagen lang mee op sleeptouw te nemen en hen toegang te verlenen tot een netwerk van experten”, stelt RURANT.

Het project A-ploeg wordt intensief ondersteund door het Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling, de Provincie Antwerpen en Vlaanderen. Daarnaast kan RURANT rekenen op de expertise van een aantal prachtige inhoudelijke partners.

“In deze coronatijden beseffen we meer dan ooit hoezeer onze samenleving de korte keten apprecieert en nodig heeft. Bovendien ondervonden we allemaal dat samenwerking en innovatie essentiële voorwaarden zijn om, wat er ook gebeurt, sterk in je schoenen te blijven staan, als landbouwer of als ondernemer. En dat is nu net waar het project A-ploeg voor staat. Bovendien versterken we zo de kostbare relatie tussen stad en platteland”, benadrukt Kathleen Helsen, Antwerps gedeputeerde voor Plattelandsbeleid.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: RURANT vzw

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek