"Zuivelindustrie mee verantwoordelijk voor crisis"

Het Agrofront heeft op de jaarvergadering van BCZ actie gevoerd tegen de lage melkprijzen. Boerenbond, ABS en FWA eisen naast een betere melkprijs ook een transparantere prijsvorming en interprofessioneel overleg. Om hun eisen kracht bij te zetten, lieten de actievoerders een aantal koppen uit de zuivelindustrie figuurlijk rollen.
12 juni 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:49
Lees meer over:

Het Agrofront heeft op de jaarvergadering van BCZ actie gevoerd tegen de lage melkprijzen. Boerenbond, ABS en FWA eisen naast een betere melkprijs ook een transparantere prijsvorming en interprofessioneel overleg. Om hun eisen kracht bij te zetten, lieten de actievoerders een aantal koppen uit de zuivelindustrie figuurlijk rollen.

Het water staat de Belgische melkveehouders aan de lippen. Door de lage melkprijs werken heel wat boeren onder kostprijs. Volgens het Agrofront is de zuivelindustrie mee verantwoordelijk voor de crisis. "Een coöperatie zoals het Waalse Walhorn slaagt er wel in om meer te betalen aan de melkveehouders", klinkt het. "Waarom kan dit dan niet bij andere melkerijen?".

"Officiële cijfers, afkomstig van de Europese Commissie, tonen aan dat wat onze Belgische melkveehouders ontvangen een pak onder het Europees gemiddelde ligt", merkte Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche op. "In 2008 kreeg een boer bij ons 29,62 euro per 100 liter melk, terwijl dit in de ons omringende landen zoals Frankrijk, Nederland, Duitsland en Denemarken gemiddeld 34,20 euro per 100 liter was. Voor een bedijf met een melkquotum van 300.000 liter betekent dit ruim 13.500 euro melkgeld per jaar minder".

"Wij kunnen niet langer tolereren dat de grootdistributie melk en andere voedingsproducten als publiekslokker gebruikt. Het wordt helemaal hallucinant als je weet dat water de helft duurder verkocht wordt dan onze kwaliteitsmelk. Geef ons de verkoopprijs van water en onze melkveehouders zijn dik tevreden. We zijn er ons van bewust dat we weinig kunnen inbrengen tegen de volatiliteit van de wereldmarkt, maar misschien moeten we eens grondig nadenken over minimumprijzen voor voedsel", suggereerde Vanthemsche.  

Heeft de Belgische zuivelindustrie dan al die jaren stilgezeten, vroeg de voorzitter van Boerenbond zich openlijk af. "Ofwel zijn er grote winstmarges gegenereerd op goedkoop aangeleverde melk, ofwel heeft de zuivelsector te weinig werk gemaakt van ontwikkeling van nieuwe markten en producten". 

Voor een keer waren de twee grote landbouworganisaties het roerend eens. "Te veel van onze kwaliteitsmelk gaat nog in poeder dat moet afgezet worden op grillige markten", trad Hendrik Vandamme zijn Boerenbond-collega bij. "Hierin hebben de grote Vlaamse zuivelcoöperaties een zware verantwoordelijkheid. Zij zijn immers prijszetter, waarop de Campina's van deze wereld hun prijzen afstemmen".

Er zijn al een tijd onderhandelingen gaande tussen de landbouworganisaties en BCZ. "Die aftastende gesprekken zijn best sympathiek maar ontoereikend", aldus ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. "Wij bieden de zuivelcoöperaties zekerheid inzake melkaanvoer en in ruil willen wij een stuk inspraak in de leveringsvoorwaarden. In deze moeilijke gesprekken kan de overheid een modererende rol spelen, iets wat ik tijdens mijn gesprek met formateur Kris Peeters trouwens ook aangekaart heb".

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek