nieuws

Voedselveiligheidsbarometer toont continue verbetering

nieuws
Met barometers inzake voedselveiligheid en plant- en diergezondheid informeert het Voedselagentschap zowel de consument als de sector. Tussen 2007 en 2011 laat de barometer een continue verbetering van de veiligheid van ons voedsel zien. Ook de barometer voor dierengezondheid stijgt. Alleen die van plantengezondheid daalt met twee procent.
4 juli 2012  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 15:05
Lees meer over:

Met barometers inzake voedselveiligheid en plant- en diergezondheid informeert het Voedselagentschap zowel de consument als de sector. Tussen 2007 en 2011 laat de barometer een continue verbetering van de veiligheid van ons voedsel zien. Ook de barometer voor dierengezondheid steeg opnieuw het afgelopen jaar. Alleen die van plantengezondheid daalt met twee procent in 2011.

Hoewel er verschillende barometers bestaan voor het meten van bijvoorbeeld de kwaliteit van het milieu, de armoede en het fileleed, bestond er tot voor enkele jaren geen barometer voor de veiligheid van de voedselketen. In 2010 kwam het wetenschappelijk comité van het Voedselagentschap met dit concept, wat meteen een primeur was voor Europa.

De barometers zijn bedoeld als praktisch meetinstrument om op eenvoudige wijze de veiligheid van de voedselketen jaarlijks te kunnen opvolgen en hierover op een duidelijke manier te kunnen communiceren. Ze moeten voorzichtig geïnterpreteerd worden want ze hebben vooral op langere termijn betekenis door een algemene trend aan te duiden inzake voedselveiligheid, dier- en plantengezondheid.

Voor alle 30 voedselveiligheidsindicatoren werden gegevens verzameld vanaf 2007 en werd het procentueel verschil tussen de resultaten van twee opeenvolgende jaren berekend. Het resultaat is eenduidig positief voor de voedselveiligheidsbarometer met opeenvolgende verbeteringen in 2008 (+0,11%), 2009 (+11,26%), 2010 (+3,73%) en nu ook in 2011 (+1,8%).

De positieve trend in 2011 is opnieuw vooral het resultaat van een toename van het aantal agrovoedingsbedrijven met een gevalideerd autocontrolesysteem. In tegenstelling tot 2010, steeg het aantal gunstige inspecties met betrekking tot een goed functionerend autocontrolesysteem, de infrastructuur, inrichting en hygiëne in de horeca, de gemeenschapskeukens en de groot- en kleinhandel.

Voor wat de controles van producten betreft, werd net zoals voorgaande jaren voor het merendeel van de indicatoren een conformiteit boven 95 procent waargenomen. Toch steeg voor het tweede jaar op rij het aantal personen dat getroffen werd door een collectieve voedselvergiftiging. Volgens het agentschap is dit deels te verklaren door een verbeterde rapportering.

Na een verbetering van de dierengezondheidsbarometer met 16,7 procent in 2010 brengt 2011 opnieuw een stijging met acht procent. Net zoals in de voorgaande jaren is er een toename van het aantal bedrijven met een gevalideerd autocontrolesysteem en een toenemende bewaking op het vlak van abortus bij runderen. Ook de sterfte bij kleine herkauwers daalde aanzienlijk ten opzichte van 2010.

In vergelijking met 2010 daalde de plantengezondheidsbarometer in 2011 met twee procent als gevolg van de daling van het aantal bij het Voedselagentschap binnengekomen meldingen van plantenziekten en schadelijke organismen. Sinds 2010 moeten bij het FAVV geregistreerde operatoren die gepaste bestrijdingsmaatregelen treffen en daarvan melding maken in hun register schadelijke organismen, de aanwezigheid van bacterievuur niet langer melden.

Meer info: Barometers voor de veiligheid van de voedselketen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek