Voedselagentschap wint e-Gov Award van Agoria

Het Voedselagentschap is tot winnaar uitgeroepen van de zevende editie van de Agoria e-Gov Awards. De jury beloont het agentschap voor haar nieuwe elektronisch identificatie- en registratiesysteem voor landbouwdieren. Met Sanitrace, de opvolger van Sanitel, kan het voedsel doorheen de hele productieketen nog beter getraceerd worden.
9 december 2009  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:52
Lees meer over:

Het Voedselagentschap is tot winnaar uitgeroepen van de zevende editie van de Agoria e-Gov Awards. De jury beloont het agentschap voor haar nieuwe elektronisch identificatie- en registratiesysteem voor landbouwdieren. Met Sanitrace, de opvolger van Sanitel, kan het voedsel doorheen de hele productieketen nog beter getraceerd worden.

Enkele jaren geleden bleek dat het oude Sanitel volledig herwerkt moest worden. De gebruiksmogelijkheden lieten te wensen over en het systeem was niet efficiënt meer te onderhouden. In samenspraak met het informaticabedrijf EDS en de regionale dierengezondheidsverenigingen DGZ en Arsia begon het Voedselagentschap te sleutelen aan een nieuw concept.

In maart schakelde de veehouderij over naar de nieuwe gegevensbank voor de identificatie en registratie van runderen, varkens, pluimvee en kleine herkauwers. Door de koppeling met het Veeportaal van DGZ kunnen de landbouwers voortaan via één systeem alle informatie overmaken. Sanitrace wordt niet alleen gebruikt door de medewerkers van het Voedselagentschap, maar ook door de slachthuizen, de keurders en DGZ.

Om de traceerbaarheid volledig te maken, zijn niet enkel de handelaars en de veemarkten maar ook het vilbeluik aangesloten. Ook de gewesten kunnen nu rechtstreeks de gegevens in Sanitrace raadplegen en de gemeenten kunnen de gegevens voor particuliere slachtingen beheren. Dagelijks worden meer dan 100.000 bewerkingen in de databank uitgevoerd. Het systeem is zeven dagen op zeven beschikbaar.

"We gaan echter niet op onze lauweren rusten. Er wordt continu gewerkt aan de uitbreiding van de mogelijkheden en het verbeteren van de stabiliteit en snelheid van het systeem", luidt het bij het Voedselagentschap. Zo wordt onder meer werk gemaakt van een module voor de zogeheten 'voedselketeninformatie'. Die moet het mogelijk maken om opnieuw een papieren formulier overbodig te maken.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek